Orbán becsapja a nyugdíjasokat, kifakadt az idős-szövetség elnöke

Félmillióan a nyugdíjas létminimumot sem kapják meg.

Ahogy arról beszámoltunk, a miniszterelnök dolgozni küldte a nyugdíjasokat: a kormány azzal próbálja visszaterelni őket a munka világába, hogy november 1-től csak 15 százalékos szja-t kell fizetniük.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke szerint 2010 óta a kormány idősekkel kapcsolatos foglalkoztatáspolitikája következetlen és ellentmondásos.

Hegyesiné szerint hasznosabb lenne munkaidő-kedvezménnyel vagy kedvezőbb munkaidő-beosztással megtartani az idősödő munkavállalót, mint a korhatár betöltése után elbocsátani, majd 3-4 év múlva visszahívni.

Kifogásolta azt is, hogy 8 éve nem egyeztet a kormány a nyugdíjas szervezetekkel, például az erre a célre létrehozott Idősek Tanácsával.

Hegyesiné szerint az adatok torzak: papíron azért 125 ezer forint az átlagnyugdíj, mert ebbe a számba a havonta 500 ezer forint feletti összeget megkapó idősek is beletartoznak, miközben

70 ezer olyan nyugdíjas van, aki havi kevesebb mint 50 ezer forintot kap.

Pedig a nyugdíjas létminimum közel 90 ezer forint, szerinte félmillió felett van azok száma, akik ezt nem kapják meg.

A szervezet ezért azt javasolja, hogy vezessenek be egy korrekciós csomagot, aminek a lényege, hogy a kisnyugdíjasok 2 vagy 3 évre széthúzva kapjanak magasabb összegű nyugdíjemelést. De a kormány meg sem hallgatja a javaslatokat.

Korábban mi is beszámoltunk Novák Katalin ATV-s szerepléséről, ahol a riporter hiába világított rá, hogy a nyugdíjprémium-rendszer nem igazságos, az államtitkár inkább dühbe jött és nem volt hajlandó valódi magyarázatot adni a rendszer torzítására, amivel ismét a legszegényebbek járnak rosszul.

Kapcsolódó cikkünk:

Orbán dolgozni küldte a nyugdíjasokat – A kommentelők irgalmatlanul kiakadtak (+videóval)

(Vasárnapi Hírek nyomán)

Valódi Hírek