Hatalmas tüntetés tört ki Bukarestben, több tízezren követelik a korrupt kormány menesztését

A rendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatják a tömeget.

Péntek délután hatalmas tüntetés kezdődött Bukarestben, amit a nyári szabadságukra hazatérő, külföldön dolgozó román vendégmunkások indítottak el, de sokan mások is csatlakoztak hozzájuk.

A demonstrálók követelik Liviu Dragnea (a kormányzó PSD elnöke) és Viorică Dăncilă miniszterelnök távozását, egyben szolidaritást vállalnak a Romániában másfél éve kezdődött korrupcióellenes megmozdulásokkal.

A csendőrség és a tüntetők többször is összecsaptak a bukaresti kormánypalota előtti Victoria-téren: itt több mint kétszáz ember megsérült, köztük három csendőr.

AFP-fotó

A csendőrség könnygázt vetett be, amikor tüntetők egy csoportja megpróbálta elfoglalni a kormány székháza előtti úttestet.

A csendőrség rohamosztagai kettős kordont vontak az épület elé, és több tucatnyi alkalommal összecsaptak a tüntetőkkel, akik vizes palackokat és köveket is dobáltak. Az oszlatásukhoz vízágyút is bevetettek.

Sötétedésre már több tízezer tüntető követelte a Dăncilă-kormány menesztését Bukarestben.

Az Agerpres hírügynökség 60 ezer tüntetőről ír, más hírforrások több mint 100 ezerre becsülik a demonstrálók számát.

Közzétette: Rezistența TV – 2018. augusztus 10., péntek

.
A szabadságukra hazatérő román vendégmunkások a Facebookon szervezték meg a tüntetést, amihez az ellenzék hazai hívei is csatlakoztak.

A bukaresti demonstrációval egy időben több romániai és nyugat-európai nagyvárosban is tartottak tüntetéseket, amelyeken további tízezrek vettek részt.

A tüntetők követelik a korrupt román kormány menesztését, a büntetett előéletűek eltávolítását a hatalomból és az előrehozott választások megrendezését.

Frissítés: A bukaresti demonstráció pénteken késő este sem ért véget, bár a résztvevők száma csökkent valamelyest, a jelek szerint sokan egész éjszaka a kormány székháza előtt akarnak maradni.

(Transindex, Főtér.ro, 444.hu és MTI nyomán)

Valódi Hírek