Kiszámolták, mekkora összeget vett ki az Orbán-família a családi cégekből

Állami közbeszerzéseken, uniós projekteken tollasodik az Orbán-család.

Miközben a miniszterelnök eljátssza a 700 ezer forint spórolt pénzzel rendelkező szegénylegényt a szájtáti publikumnak, azalatt a família tagjai milliárdokat vesznek ki a családi cégekből – hívja fel a figyelmet a G7 gazdasági portál.

A lap kiszámolta: három év alatt 4,4 milliárd (4400 millió) forintot vett ki cégeiből az Orbán család.

A 2010 és 2014 közötti kormányzati ciklusban ez az összeg még csak 384 millió forint volt, a 2017-es év viszont már abszolút rekordot hozott a bő 1,5 milliárdos kifizetéssel.

Az Orbán-szülők és testvérek cégei közül a legjobban a bányavállalatok és a hozzájuk kapcsolt logisztikai cégek termelnek.

Csak a Dolomit Kft.-ből, a Nehéz Kő Kft.-ből, és a tavaly feldarabolt Gánt Kő és Tőzeg Kft.-ből

3,8 milliárd forintot

vettek ki a 2015-17-es évek után a miniszterelnök rokonai.

Fontos hangsúlyozni: a vállalatok bevételének jelentős része állami, illetve uniós forrásból finanszírozott megrendelésekből származik.

Orbán Viktor vejének is bejött az élet: a botrányos közvilágítási tenderekről ismert Elios Zrt. eladásán 3 milliárdot kereshetett Tiborcz István, aki azóta sem hagyott fel a vállalkozással.

Tiborcznak 17 cégben van érdekeltsége. Ezek jelentős részét a BDPST Zrt.-n keresztül birtokolja, de ott van még a Pesti Vigadó melletti Mahart-ház, a turai kastély, az Andrássy út 43. szám alatti palota közel teljes első szintje, valamint egy épülő visegrádi luxushotel.

(További részletek a G7 cikkében.)

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson a valóság!

Valódi Hírek