Szorul a hurok: A Tiborcz-fiú bizniszeit már az EU Csalás Elleni Hivatala vizsgálja

Nagyot koppanhat Orbán veje: 40 millió euró uniós támogatást kérhet vissza az Európai Bizottság.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amiket Tiborcz István akkori cége, az Elios Innovatív Zrt. nyert el 2011 és 2015 között.

A hírt a Wall Street Journal tudta meg, magyarul az Index szemlézte először.

Az Elios rengeteg megbízást kapott magyarországi települések világításának korszerűsítésére.

Az OLAF megállapította: a pályázatok többségét eleve úgy írták ki, hogy az Elioson kívül senki másnak, vagy egy-két cégnek lett volna esélye indulni a munkáért, amiket aztán be is söpört a Tiborcz-fiú akkori cége. Az Elios aztán brutális áron számlázta le a lámpákat.

Az OLAF-nak az is feltűnt, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar Endre közben az Eliosban is tulajdonos volt.

Tiborcz István időközben kiszállt a cégből, de az OLAF még azt az időszakot vizsgálta, amikor ő volt a tulajdonos.

Tiborcz István

A Wall Street Journal szerint a hivatal már megküldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket. Ebből Polt Péter főügyészsége alatt sejthetően semmi nem lesz.

Ami viszont már nem ennyire bagatell, hogy az OLAF azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy kérje vissza a projektekre elköltött 40 millió eurós uniós támogatást.

Valódi Hírek