Gyurcsányék aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy a határon túliak ne szavazhassanak Magyarországon

Aki nem viseli a döntése következményét, az ne szóljon bele az itt élők sorsába – mondja a Demokratikus Koalíció.

A DK kampánya és az ahhoz kapcsolódó aláírásgyűjtés ma délután indul, Gyurcsány kőbányai fórumán. A párt nem népszavazást kezdeményez, hanem támogató aláírásokat gyűjt arra a kérdésre:

„Egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?”

Molnár Csaba, a párt alelnöke az ATV reggeli műsorában elmondta: a kampány nem a kettős állampolgárság megvonására irányul, kizárólag a szavazati jogra koncentrálnak.

A DK szerint ugyanis azok, akik soha nem éltek Magyarországon, nem viselik szavazatuk következményét, nem kell Orbánnal egy országban élniük.

Molnár Csaba példaként említette az Ausztráliában vagy Dél-Afrikában élő magyarokat, akiknek a szülei évtizedekkel ezelőtt vándoroltak ki, ők maguk talán soha életükben nem jártak Magyarországon, soha adót itt nem fizettek, és a döntésük következményeit sem viselik.

Molnár Csaba szerint 2-3 mandátum sorsa is múlhat a határon túliak szavazatain. A 2014-es választáson részt vevő, túlnyomórészt Fidesz-párti határon túliak szavazatai nélkül a Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek