Orbán Viktor öccse benne van egy offshore-cégben, ami Kazahsztánnal és Csecsenfölddel üzletel

Ifjabb Orbán Győző a jól bevált családi biznisznek számító kőbányászat mellett érdekeltté vált egy olyan vállalkozásban is, amely tulajdonosi szerkezetével és piaci múltjával is kilóg a család vállalkozásainak sorából.

A miniszterelnök öccsének résztulajdonában lévő cég tavaly december óta egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt birtokol egy eddig elsősorban külföldre dolgozó műszaki vállalatot, az Yntergy Zrt.-t – írja a 444.hu.

Az Yntergy Zrt. saját üzleti beszámolói szerint a cégnek korábban az egyik legnagyobb megrendelője a kazahsztáni LKZ vonatösszeszerelő üzem volt, de megjelentek az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, valamint voltak nigériai megbízásaik is. A cég vezetője és résztulajdonosa, Papp András Zoltán elmondta, az Adrere Limited tulajdonosa „egy orosz magánszemély”. Arra a kérdésre, hogy kiről van szó, annyit mondott:

“Nem tudom pontosan a nevét.”

Hozzátette, “személyesen nem ismerem őt”, és mivel offshore cégről van szó, nem is szívesen fedné fel a kilétét.

Ifjabb Orbán Győző az Gamma Analcont-on keresztül szerzett részesedést az Yntegry-ben. Ez egy műszaki eszközöket gyártó vállalkozás, amelyben 2015 januárjában lett résztulajdonos Orbán testvére. Ennek a cégnek a vezetője és résztulajdonosa is Papp András Zoltán, akit, régi, személyes ismeretség fűzi ifjabb Orbán Győzőhöz.

Papp saját elmondása szerint „nem akart Közgépet csinálni” és ifjabb Orbán Győző rokoni kapcsolata a miniszterelnökhöz egyáltalán nem számított. Ifjabb Orbán Győző pedig nem is reagált a portál megkeresésére.

Papp András Zoltán elmondása szerint pillanatnyilag főleg magyarországi munkáik vannak, de az orosz és kazah kapcsolatot szeretnénk valamikor újrakezdeni. A keleti nyitás jegyében Kazahsztán nagyon fontos, sőt „a legfontosabb közép-ázsiai állam Magyarország számára”, ahogyan azt Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára is elmondta.

A fentebb említett Adrere Limited tulajdonosi hátterét hivatalos forrásból sajnos nem lehet megismerni. A Brit Virgin-szigetek ugyanis azon területek közé tartoznak, ahol a hatóságok nem teszik hozzáférhetővé az ott bejegyzett cégek tulajdonosi adatait. Részben emiatt is indultak nemzetközi törekvések az ilyen offshore-cégek visszaszorítása, illetve átláthatóbbá tétele érdekében.

Slusszpoén: Orbán Viktor korábban heves bírálója volt az offshore-cégek használatának, és a 2010-es választási kampányában ígéretet is tett arra, hogy az ő kormányzása alatt vége lesz az “offshore-lovagok” világának.

(címlapfotó: mno.hu)

Valódi Hírek