Elbukták Orbánék a kvótapert, be kell fogadni az 1300 menekültet

Hiába tiltakoztak Orbánék, mégis be kell fogadni Magyarországnak a ránk szabott 1294 menekültet.

Az ügyben szerdán délelőtt döntött az Európai Bíróság. A pert Magyarország és Szlovákia indította az Európai Tanács 2015. szeptemberi, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozata ellen – írja az Index.

2015 júniusában ugyanis naponta több ezer menekült érkezett az olasz és görög partokra. Szeptemberben tehát a belügyminiszterek Tanácsa eldöntötte, hogy további 120 ezer embert áthelyeznek, és kötelezően megszabják, hogy melyik országnak hány menedékkérőt kell átvállalnia. A kvóta alapján Magyarországnak 1294 fő jut, ám a kormány őket sem vállalta volna.

Orbán arra hivatkozik a kvóta elleni tiltakozások során, hogy átverték, hiszen először önkéntes kvótáról volt szó. A perben azonban a németek rámutattak, hogy ezt nem mondták ki ott, ahol a magyar kormány hivatkozott rá, de ezzel az Európai Bíróság nem is foglalkozott, mert a hivatkozott szöveg egyébként is a korábbi, 40 ezres önkéntes szétosztásról szólt, ráadásul a dokumentumot egy olyan testület adta ki, amely nem uniós döntéshozó. Így Orbánék állítása több ponton sántít.

Valódi Hírek