Az USA keményen odavágott Szíriának a 70 ember kínhaláláért

Ötvenkilenc Tomahawk rakétát lőttek ki arra a légitámaszpontra, amelyről Basár el-Asszad elnök hadserege elindította a vadászgépeket a vegyi fegyverrel.

Donald Trump elnök utasítására pénteken hajnalban az Egyesült Államok 59 Tomahawk rakétát lőtt ki Szíriára, a Homsz mellett fekvő al-Sajrat légitámaszpontra. Az akció megtorlás volt azért a támadásért, amelyet Basár el-Asszad elnök hadserege hajtott végre vegyi fegyverrel kedden Idlib tartományban polgári célpontok ellen.  Ebben a támadásban 70 ember – köztük 20 gyermek – vesztette életét.

Az amerikai rakétákat két hadihajóról, a Földközi-tengeren cirkáló USS Rossról és a USS Porterről lőtték ki. Előtte értesítették az Asszad-rezsim szövetségesének számító Oroszországot is, de cssk katonai, és nem politikai csatornákon keresztül. Az AP hírügynökség homszi forrási szerint az amerikaiak akciójának vannak halálos áldozatai az al-Sajrat légitámaszponton, de erről részleteket egyelőre nem tudni.

Fotó: Reuters

Feltételezések szerint az Asszad-rezsim szaringázzal hajtotta végre a keddi támadást az ellenzéki kézen lévő Kan Sejkan nevű város ellen. A színtelen, szagtalan foszforvegyületet,

a szaringázt a náci Németországban  találták fel. Ötszázszor annyira mérgező, mint a cián,

perceken belül öl belélegezve és a bőrön át is., a tüdő körüli izmokat bénítva meg. Mielőtt meghalnának, az áldozatai kínszenvedést élnek át, elkezdenek zihálni, elhomályosul a látásuk, habzik a szájuk, hánynak és görcsökben fetrengenek.

Az Asszad-rezsim korábban is vetett már be vegyi fegyvert civilek ellen. A hatalma elleni nemzetközi beavatkozást azzal úszta meg, hogy vállalta, hogy orosz felügyelet alatt átadja az arzenálját, amelyet aztán megsemmisítenek. Ennek elmaradásáért Rex Tillerson amerikai külügyminiszter most Moszkvát tette felelőssé.