Megoldották Erzsébetváros problémáját, betiltották az ingyen étel osztását

A Heti Betevő 169 héten át minden vasárnap ételt osztott a rászorulóknak a Klauzál téren. Most lesújtott rájuk az önkormányzat ökle.

A szervezet tegnap tett ki egy közleményt a Facebook-oldalára, ma pedig még egyet, amelyben köszönetet mond a támogatásért a közigazgatási bírság kifizetéséhez. A tegnapi közlemény így hangzik:

Kép forrása: Heti Betevő / Facebook

„FIGYELEM! A Heti Betevő ezentúl nem oszt ételt a Klauzál téren!

169 hete kezdtünk ételt osztani az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában lévő Klauzál téren, mindannyian önkéntesek vagyunk, adományból főzünk. Egy évvel ezelőtt jelezte a hivatal, hogy csak 2016. május 31-ig hosszabbítja meg a közterület-használati engedélyünket a tér egyéb célú hasznosítási tervei miatt. Elindult egy egyeztetés az önkormányzat és a Heti betevő stábja között, hogy a munkánk folytatásához új osztó helyszínt, előkészítő és raktárhelyiséget találjunk. Több önkormányzati ingatlant is megtekintettünk, ez az egyeztetés azóta is tart. Az Almássy tér egy része lehet alkalmas az ételosztásokra és egy közeli önkormányzati helyiség felelne meg az előkészületekre. Már csak az önkormányzati testület döntésére várunk.

Mindeközben január folyamán a polgármesteri hivatal hatósági eljárást indított amiatt, mert területhasználati engedély nélkül folytattuk a Klauzál téri ételosztásokat.

Számunkra a törvényesség betartása mellett legfontosabb szempont a vendégeink segítése volt,

azért hétről hétre gyülekezési jogunk gyakorlásaként az ételosztásainkat rendezvényként bejelentettük a rendőrség felé.

Az önkormányzat által indított eljárásról szóló határozat a napokban érkezett meg egyesületünkhöz, melyben megállapítják, hogy

érvényes közterület-használati engedély hiányában, azaz a kerület rendjével kapcsolatos szabályok megszegése miatt 30 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtanak minket.

A határozattal szemben fellebbezésnek helye nincs. A bírságot természetesen be fogjuk fizetni.

Továbbra is bízunk az erzsébetvárosi önkormányzat együttműködési készségében, bízunk kedvező döntésében az előkészítő helyiség és az Almássy tér használatát illetően.

A munkánkat mindenképpen folytatni szeretnénk. Amíg eldől a hol és hogyan kérdése, a következő hetekben egy hetedik kerületi magánterületen tartjuk a Heti Betevő helyi csoportjának ételosztásait.

Minden barátunkat, szimpatizánsunkat, önkéntesünket folyamatosan tájékoztatjuk a fejleményekről. Szükségünk van a támogatásotokra! Megosztod?”