Döntött a kormány: Szinte bárkit, bármikor behívhatnak közmunkára a veszélyhelyzetben

Eldugtak a közlönyben egy kormányhatározatot.

A szerdán megjelent Magyar Közlönyben található a veszélyhelyzettel összefüggésben a közfoglalkoztatási szabályok eltérő alkalmazásáról hozott kormányhatározat.

Ez úgy rendelkezik: veszélyhelyzet ideje alatt az egyes munkaerőpiaci intézkedésekről szóló 1139/2017. (III. 20.) Korm. határozat 1. pont c) és d) alpontját nem kell alkalmazni.

Ha megnézzük az említett jogszabályt, kiderül: az érintett c) alpont arról rendelkezik, hogy azokat a személyeket, akik képesek önállóan elhelyezkedni, ne vonják be a közfoglalkoztatási programba, csak abban az esetben, ha háromszor is sikertelen volt a közvetítési kísérlet, vagy ha a munkaközvetítő 3 hónapon keresztül nem tudott megfelelő állást ajánlani az álláskeresőnek.

A d) alpont a szakképzettséggel rendelkezőket zárja ki a közmunkából, ugyancsak a fenti feltételekkel.

A csütörtökön életbe lépett határozat szerint viszont a veszélyhelyzet idején ezeket a korlátozásokat nem kell alkalmazni, tehát

akár szakképzettséggel rendelkezőkből vagy olyanokból is lehet azonnal közmunkás, akik várhatóan képesek lennének önállóan állást találni.

A 25 év alattiak továbbra is csak abban az esetben foglalkoztathatóak közmunkaprogram keretében, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer munkaerőpiaci programja nem kínál számukra egyéb, reális lehetőséget.

Eszerint tehát gyakorlatilag bárki behívható közmunkára a veszélyhelyzet alatt.

(kiemelt kép: MTI)

Valódi Hírek