Müller Cecília: A kiürített kórházi ágyak egyharmada hétfőtől visszakerül a rendszerbe

Veszélyes blődség volt 36 ezer ágyat leüríteni.

Az utóbbi 24 órában 6 magyar veszítette életét a koronavírus következtében – közölte Müller Cecília az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A hazánkban beazonosított fertőzöttek száma 3417 főre nőtt, de csökkent a kórházban ápoltak száma.

A tisztifőorvos elmondta: május 18-ától újraindulnak a nem népegészségügyi szűrések, tehát az alkalomszerű szűrések, például a szájüregi vizsgálatok.

A fekvőbeteg-ellátásban elvégezhetőek az úgynevezett elektív, tehát tervezhető beavatkozások.

A koronavírus-járvány miatt felszabadított kórházi ágyak egyharmada ismét használhatóvá válik, például azok számára, akik eddig műtétre vártak – közölte Müller.

Hétfőtől visszavezetik a kúraszerű ellátásokat is. Fontos, hogy továbbra is előre be kell jelentkezni, a járványügyi készültség fennmarad.

Ha nem merül fel a koronavírus gyanúja, akkor az egészségügyi szolgáltatások igénybe vehetők, ha azonban felmerül, akkor tesztet kell végezni. Az intézkedéseket kéthetente tekintik át.

Magyarországon a szív- és érrendszeri problémák fordulnak elő legnagyobb számban, így ezen a területen a legfontosabb a szolgáltatások újraindítása.

Müller Cecília emlékeztetett: szombaton lesz a lelki segélyszolgálatok napja. Munkájuk méltatása mellett kiemelte, hogy róluk kevesebb szó esik, de a lelki jólét hozzátartozik a fizikai jóléthez.

A sajtó kérdéseire elhangzott még, hogy

  • A kiskunhalasi mobilkórház a jövőben megmarad, egészségügyi intézményként funkcionál majd a büntetés-végrehajtás kezelésében.
  • Alapvető, hogy csak azok látogathatják meg idős rokonaikat, akik egészségeszesek, tünetmentesek.
  • Fontos a kinyitó játszóterek átvizsgálása és ha kell felújítása, a játékokat rendszeresen fertőtleníteni kell. A játszóterek nem lehetnek zsúfoltak, a talajt nem kell kicserélni, azonban a homokozókban a homokot igen.
  • Hazaérkezés után alapos kézmosásra van szükség, Müller Cecília pedig hozzátette: ő a ruhacserét is javasolja.
  • A két Zala megyei idősotthonban, ahol megnőtt a fertőzöttek száma, megkezdődtek a szükséges járványügyi intézkedések: a fertőzött ápolók nem dolgozhatnak, több gondozott kórházban van, a jobb állapotban lévő betegek pedig elkülönítve lábadoznak.
  • Egyelőre nem oldják fel az idősek otthonaiban a látogatási és kijárási tilalmat. Jelenleg minden negyedik fertőzött és elhunyt idősotthon lakója.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek