Novák Katalin: A járvány után is mindenki tisztességgel el fogja tudni tartani a családját

Akkor megnyugodtunk.

A magyar kormány mindenkinek garantálja, hogy a koronavírus-járvány után is képes lesz tisztességes munkából ellátni a családját, továbbá annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyit a vírus „elpusztít”– mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkára az MTI-nek.

Novák Katalin az EU-s tagállamok szociális, családügyi és munkaügyekért felelős minisztereinek videokonferenciája után azt mondta: a kormány az elmúlt években visszaadta a munka tisztességét, és a jövőben is munkaalapú közösségben fognak gondolkodni.

Azt mondta, az informális tanácskozáson többek között a koronavírus-járvány okozta kihívásokra adott lehetséges válaszokról volt szó, és ezek között beszámoltak a magyarországi „munkahelyvédelmi” intézkedésekről is.

Azt mondta, az Európai Bizottság stratégiai dokumentumot készített a demográfiai kihívásokról, ez volt az alapja a beszélgetésnek. Szerinte örömteli, hogy a bizottság végre kiemelt helyen foglalkozik a demográfiával.

De Novák szerint nem mindegy, hogy ezekre a kihívásokra milyen válaszokat adnak. Sajnálja, hogy a dokumentumból kimaradt az a szempont, milyen a fiatalok gyerekvállalási kedve, illetve az, hogyan lehet őket segíteni abban, hogy annyi gyerekük lehessen, ahányat szeretnének.

A fiatalok Európa-szerte egyre kevesebb gyereket vállalnak, és általános jelenség, hogy kevesebb gyerek születik, mint ahányat a szülők terveznek, ezért ezzel a helyzettel az uniónak és az egyes kormányoknak is foglalkozniuk kell – mondta.

Szerinte Magyarország azért tud ehhez a gondolkodáshoz érdemben hozzájárulni, mert már 10 éve kiemelten foglalkoznak a demográfia és a családtámogatás kérdéseivel.

Novák úgy látja: Magyarországon visszatért a gyerekvállaláshoz szükséges bizalom, a fiatalok egyre inkább mernek családot alapítani, újabb gyerekeket vállalni.

A magyar kormány továbbra is elsődleges feladatának tartja, hogy a fiatalokat segítse a családalapításban és a gyerekvállalásban, és ebben segítik őket a családi típusú adózással és a munkához kapcsolódó családtámogatásokkal – mondta.

Szerinte az eddigi kedvező eredmények feljogosítják Magyarországot arra, hogy eredményeit megossza, és közös gondolkodásra hívja az európai országokat, és a koronavírus-járvány is arra mutat rá, hogy a demográfiai kihívásokra nem a tömeges bevándorlás a megoldás, mivel annak súlyos veszélyei vannak.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek