Kiderült: A babaváró hitelek több mint felét a társadalom leggazdagabb ötöde vette fel

Még többet adnak a tehetőseknek.

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank 2019 második félévét bemutató jelentése, amely kitér a kormány „családvédelmi akciótervének” egyik legfontosabb pillérének, a babaváró hitelnek az értékelésére is.

A július 1-e óta igényelhető hitelből a tavalyi év végéig összesen

470 milliárdnyi értékben

vett fel 48.800 család.

A legtöbb ilyen típusú hitelszerződést (12 ezret) augusztusban kötöttek meg, 2019 utolsó két hónapjában pedig 6-6 ezret.

A jelentés arra is kitér, hogy az átlagosan igényelt hitel 9,7 millió forintot tett ki, ami azt jelenti, hogy a többség a maximálisan igényelhető 10 millió forintot vette fel.

A majdnem 49 ezer család 87 százaléka járt el így, azok aránya pedig, akik 5 milliónál kevesebbre szerződtek, 2 százalékot tesz ki csupán.

Mindezek alapján a jegybank megállapítja:

„a babaváró hitelfelvevők 54 százaléka továbbra is a legfelső jövedelmi kvintilisből (ötödből) kerül ki, így egyelőre nem látható elmozdulás a kevésbé tehetősek irányába.”

Bár a mostani anyag arra számít, hogy a kevésbé tehetősek igénylései megszaporodnak, erre alátámasztásul nem hoz érveket.

A tavalyi év első felében bejelentett családvédelmi akcióterv keretében hozta létre a kormány a „babaváró hitel” vagy „asszonyhitelként” elhíresült konstrukciót amelynek keretén belül a 18 és 40 év közötti, házasságban élő nők igényelhetnek 10 millió forintig terjedő, szabad felhasználású hitelt, amelynek kamatait az állami költségvetés fedezi.

Minden gyerek születésénél felfüggesztik három évre a törlesztést, a második gyerek születése után a fennmaradó tartozás harminc százalékát, a harmadik gyerek születése után pedig teljes egészét elengedik.

A babaváró hitelnél tapasztalható tendencia a Fidesz-kormány teljes társadalompolitikájára jellemző: a szegényebbektől von el forrásokat és azokat a tehetősebbek felé irányítja át.

(Index / Mérce)

Valódi Hírek