Erdoğan telefonon közölte Orbánnal, hogy nem tudja tovább visszatartani a menekülteket

Törökország felrúgta a 2016-os paktumot.

Orbán Viktor pénteken telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdoğan török diktátorral, majd összehívta biztonsági kabinetjét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke péntek este.

A török diktátorral folytatott tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt.

Recep Tayyip Erdoğan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy

„óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét”.

Szót ejtettek a március folyamán megrendezendő V4-Törökország csúcstalálkozó előkészületeiről is.

Orbán Viktor péntek délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja Szijjártó Péter külügyminiszter valamint Pintér Sándor belügyminiszter is.

Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.

Eközben a török bevándorlási hivatal péntek reggel óta ingyenes buszokkal szállítja a török-görög határra a menekülteket Isztambulból.

A görög hatóságok ugyan eddig senkit nem engedtek be a szárazföldi határátkelőhelyeken, ám ezzel a problémát még nem oldották meg, hiszen a legtöbben gumicsónakokkal próbálnak átjutni a görög szigetekre.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy amennyiben Ankara útnak indítja az országában élő közel négymillió menekültet, a bolgár hatóságok nem fogják feltartóztatni őket.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek