Már az egész világon körözik a budapesti vizes VB gazdasági igazgatóját

Bártfai-Mager Andrea fideszes miniszter exférjéről van szó.

A Magyarországon érvényes elfogatóparancsok mellett december közepén előbb két európai, majd pár napra rá két nemzetközi elfogatóparancsot is közzétettek a budapesti vizes vb-t szervező cég korábbi gazdasági igazgatója, Balogh Sándor ellen – írja a G7.hu.

Baloghnak állítólag kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere van, ezért terjeszthették ki a körözését.

Az európai elfogatóparancs esetén az adott személy bekerül az európai adatbázisokba, azaz lényégében bárhol beazonosítják.

A nemzetközi elfogatóparancs esetén már bonyolultabb a helyzet, jellemzően kormányközi megállapodások szabályozzák és eléggé eltérő, hogy milyen esély van a kiadatásra.

Azoknál az országoknál is lehet esély viszonylag olajozott együttműködésre, amelyek nem részesei az európai kiadatási egyezménynek, hiszen kétoldalú megállapodást több más állammal is kötött korábban Magyarország.

Az Egyesült Arab Emírségekkel nem, így ha tényleg Dubajban kötött ki Balogh Sándor, akkor onnan csak egyedi megállapodással kérhetik a kiadatását a magyar hatóságok.

Ezt az igazságügyi miniszter teheti meg, a vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis ez az ő hatásköre.

A G7 szerint előfordulhat, hogy Varga Judit a kollégája, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter exférjének kiadatását lesz kénytelen kérvényezni.

Ha ez meg is történik, a másik fél akkor is dönthet úgy, hogy megtagadja a kérést.

Balogh Sándor ellen

„üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt”

folyik eljárás. Mindemellett a volt gazdasági igazgató olyan céghálót alakított ki, amelynek tagjai több milliárd forint adótartozást halmoztak fel.

Balogh neve pedig onnan is ismerős lehet, hogy több hozzá köthető cég volt bejegyezve Bártfai-Mager lakására.

A cégeket szinte kivétel nélkül felszámolták vagy kényszertörléssel megszüntették, adótartozásuk volt.

(via G7.hu)

Valódi Hírek