Friss: Kemény üzenetet küldött az Orbán-féléknek az Európai Bizottság leendő elnöke

Már az első beszédében leszögezte, ne packázzanak vele.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden beszédet mondott az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Szót ejtett a bevándorlás kérdéséről, mint mondta, az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével.

Ursula von der Leyen ezt követően keményebb hangra váltott,

„Nem kötünk kompromisszumokat, ha a jog uralmának fenntartásáról van szó”

– és megerősítette, hogy támogatni fog egy olyan mechanizmust, amely az Európai Unióban ügyelni fog a jogállam állapotára. Hozzátette:

az Európai Bizottság mindig az uniós szerződések független őre marad

– amiből nem nehéz kihallani, hogy az Orbán- és Salvini-féle populistáknak üzent.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa beszédet mond az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

„Bárki, aki megpróbálja aláásni vagy gyengíteni Európa értékeit,

elszánt ellenfélre akad bennem”

– mondta.

Arra is kitért a leendő elnök, hogy az Európai Uniónak egységesen kell fellépnie a külpolitikában. Ehhez pedig az kell, hogy megszüntessék a tagállami vétó lehetőségét a külpolitikai döntésekben.

Ez Orbánékat szintén kellemetlenül érintheti, mert több ilyen vétóval borzolta már a kedélyeket.

Frissítés: Miközben a néppárti frakció 99 százaléka felállva tapsolta meg a leendő bizottsági elnöknő beszédét, Deutsch Tamás tüntetően ülve maradt. Bővebben itt:

Friss: Deutsch Tamás ülve maradt, amikor mindenki felállt az Európai Parlamentben (+fotó)

.

(via Index)

Valódi Hírek