Ez bűzlik: Zágráb összes szennyvíziszapját nálunk tüntették el

Az államtitkár szerint minden szabályos.

Két horvát állami tulajdonban lévő cég, a Girk Kalun és a Kemis Termoclean összesen 41 ezer tonna szennyvíziszapot hozott be 2018-ban Magyarországra – írja a 24.hu.

Hogy érzékeltessük, hogy mennyit hoztak be ebből a matériából arra gondoljanak, hogy ez a teljes horvát szennyvíziszap-előállítás fele, kb. a horvát fővárosban,

Zágrábban 1 év alatt termelt szennyvíziszapnak felel meg.

A szennyvíztisztítás melléktermékeként keletkező bűzlő masszát a két cég egy Székesfehérvár mellett álló hulladéklerakóba öntötték. Az is kiderült, nincs ebben semmi illegális, ráadásul az iszapot tároló cég, a Fehérvári Téglaipari Kft. hatalmas üzletet csinált ezzel, és nekik aztán oly mindegy, hogy a horvátok a magyar hulladék mellé öntik-e a sajátjukat.

Ez a helyzet elsősorban az egyik horvát cégnek jó, a Girk Kalunt ugyanis alaposan megbüntették nemrég, mert kiderült, gyakran

egyszerűen a mezőkre engedték ki az iszapot.

A magyar állam az üzleten semmit sem keres, de az kiderült, minden szabályos. Cseresnyés Péter fideszes államtitkár szerint a küldő ország hatóságainak kell megvizsgálni, hogy az országhatárt átlépő szállítmányt kezelő cég megfelel-e az uniós jogszabályokban meghatározott feltételeknek. Az államtitkár szerint a horvát fél az előírásoknak megfelelő kérelmet továbbított a kormányhivatalnak.

Valódi Hírek