Szijjártó Péter már 65 millió migránssal riogatott egy mai konferencián

Emelik a tétet az EP-választások előtt.

Szijjártó Péter „külügyminiszter” éppen New Yorkban tartózkodik, az ENSZ Gazdasági és Szociális Bizottság (ECOSOC) partnerségi fórumán.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó az eseményen azt állította: a migránsok számát 65 millióra becsülik, közülük 30-35 millióan Európa közvetlen szomszédságában vannak.

„Ha a világ nem talál helyes választ a migráció kezelésére és amíg az ENSZ és más nemzetközi szervezetek az illegális migrációt menedzselik, addig nem lehet fenntartható fejlődésről beszélni”

– dorgálta a jelenlévőket.

Szijjártó négy pontban foglalta össze, miként kellene szerinte kezelni a helyzetet.

1. Ösztöndíjprogramokat kell indítani és lehetővé kell tenni az üldözött közösségek helyben maradását. Szükség van technológiai segítségnyújtásra és a háborús övezetek körüli országok stabilitásának fenntartására – mondta.

Szijjártó szerint Magyarország mindezekben jó példával jár elől, hiszen a magyar kormány 5400 migráns hallgatónak biztosít oktatási támogatást, akik hazatérve saját országuk modernizálását segíthetik.

2. Szükség van arra is, hogy a háborús övezetek körüli közvetlen országokat támogassák, hogy el tudják látni a menekülteket. Magyarország ezért Jordániát, Libanont és Egyiptomot is támogatja – közölte.

3. Fontos továbbá, hogy az üldözött közösségeket is helyben tudják tartani. Magyarország eddig több mint 25 millió eurót fordított a közel-keleti keresztény közösségek támogatására – tette hozzá Szijjártó Péter.

4. Szükség van mindemellett arra is, hogy a fejlődő országok a megfelelő technológia birtokában legyenek és az alapvető életvitel feltételeit meg tudják teremteni. Magyarország ezért segít számos fejlődő országnak vízgazdálkodási, mezőgazdasági, élelmiszeripari területen kötöttsegélyhitel keretében – mondta.

Ha ezt a négy feladatot nem tudja a világ elvégezni, akkor a „saját vesztébe rohan”, a migráció mindent uralni fog, a stabilitást átveszi az instabilitás, megjelenik a terrorfenyegetettség és párhuzamos társadalmak alakulnak ki

– riogatott a „miniszter”.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek