Habony lapja találta ki azt a kamuhírt, amire a szellemóriás Kósa Lajos már tényként hivatkozott

A Fidesz alelnöke hibátlanul visszamondta a hülyeségeket.

„Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Soros Györggyel karöltve bankkártyát és havonta több ezer eurót ad balkáni útvonalon érkező menekülteknek. A kiosztott bankkártyák száma – hangzik a hír –25 ezer és 83 ezer között lehet. Ezekre érkezik állítólag a havi több ezer euró érkezik, a finanszírozásba pedig Soros György is beszállt.”

– ezt a történetet adta elő Kósa Lajos a Magyar Időknek.

Aprócska probléma, hogy ez egy csúsztatásokból összetákolt álhír, amit valójában

Habony Árpád szlovéniai „leányvállalata” talált ki.

A Snopes lebuktató cikkére a 444 talált rá, eszerint a bankkártyával kitömött migránsok sztoriját eredetileg a szlovén Nova24 találta ki. A „hírportál” pedig Habony és üzlettársa tulajdonában van.

Kép a Snopes összesküvés-elméletet leleplező cikkéből.

A lap szétszálazta az álhír tartalmát, és arra jutott, hogy a migránsellenes narratívának megfelelő történetet összegyúrták, méghozzá olyan információkból, amelyek

igazak ugyan, csak nem úgy, nem azoknak, nem ott és nem akkor.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) rengeteg menekülteket segítő programja van. Ezek az adott emberek és csoportok helyéhez és helyzetéhez illeszkednek. Így aztán az UNHCR-nek van olyan programja is, amelyben bizonyos menekülteknek pénzt adnak a beilleszkedéshez, ez pedig olykor bankkártyán teszik.

Elvégre 2018 van.

Voltak olyan programok is, amelyeket például a MasterCarddal közösen valósítottak meg az ENSZ szervei, és olyan segítő akció is létezik, amelyet Soros György egyik szervezetével közösen hajtottak végre.

De ezeket eddig sem tagadta vagy rejtegette a világszervezet.

A „hír” azonban úgy, ahogy Kósa Lajos előadta, semmiképp nem igaz. Vagyis a volt miniszter, a Fidesz alelnöke, büszke BMW-tulajdonos egy vaskos fake news-t terjesztett.

Az ENSZ érintett programjairól további infó a 444 cikkében.

Valódi Hírek