Brutálisan drágulhat a kenyér

A Magyar Pékszövetség elnöke ezt a költségeik és a liszt árának növekedésével magyarázza.

A malomipar szeptemberben 8-10 százalékos emlkedést jelentett be, amihez most hozzájön még 7-8 százaléknyi.

A drágulás elsősorban az élelmiszerláncokat fogja érinteni, mivel a pékek már eddig is jóval ár alatt szállítottak számukra. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy azok a sütőipari vállalkozások, amelyek nem tudják a multikon átverni az áremelést, egyszerűen csődbe fognak menni.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet október elején publikált felmérése szerint 2017-ben a fehér kenyéren átlagosan kilónként hat, a félbarna kenyéren 23 forint veszteséget termeltek a pékek, a vizes zsemlét pedig önköltségi áron tudták csak értékesíteni. Ennek az az oka, hogy

a multinacionális kereskedelmi láncok nem fogadják el a megnövekedett költségeket az átvételi árban.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a költségek növekedése nem csak a pékszakma számára jelent problémát, hanem a teljes kereskedelemnek meg kell vele birkóznia.

A főtitkár szerint, ha a tej- és hústermékekhez hasonlóan az 5 százalékos áfakörbe kerülnének a pékáruk, akkor a vásárlók olcsóbban juthatnának hozzájuk.

(via Magyar Hang)