Kásler miatt már a járványügy is leállhat

A legalapvetőbb felszerelések hiányoznak az állami járványügy központi intézetében, így fennáll a veszélye, hogy halálos kórok vizsgálatai is leállnak – derül ki a HVG birtokába került belső levelezésből.

A laborokban úgy dolgoznak veszélyes vírusokkal, hogy nincs elég fertőtlenítőszer és gumikesztyű, de már a gázpalackok is fogytán vannak. A káosz azután alakult ki, hogy a kormány új nemzeti központba szervezte az intézményt, ami papíron október 1-től létezik, de még sincs új munkaszerződése a több száz szakembernek.

A járványügynél nincs klasszikus betegforgalom, szerepük azonban mégis nagyon fontos a különböző kórok diagnosztizálásában és kezelésükben. Itt végzik többek közt az akár halállal is végződő botulizmus vizsgálatát, de ide küldik be a mintát a kórházak, ha a vírusos agyhártyagyulladás lehetősége merül fel.

A HVG szerint a belső levelézsben október 3-án derült ki, hogy gond van: „leálló vizsgálatok” tárgyú emailt kapott minden vezető munkatárs, hogy írják meg, „hogy milyen vizsgálatok állnak le és kb. mikor”.
A klinikai és járványügyi központ különféle területei elkezdték felsorolni, mi minden hiányzik a munkájukhoz, illetve

milyen alapvető vizsgálatok állnak le hamarosan megfelelő felszerelés híján.

„A klímát biztosító berendezés ékszíja is elszakadt, amit egy használt, nem teljesen megfelelő darabbal pótoltak” – írja le helyzetüket az intézet egyik vegyészmérnöke, aminek a veszélyes kórokozókkal dolgozó laborokban nem a meleg miatt van jelentősége. „Amennyiben a klíma leáll, a steril helyiségben nem lesz biztosítva a megfelelő hőmérséklet és a túlnyomás” a steril munkához.

„Mindenen spórolunk, és így dolgozunk veszélyes környezetben, veszélyes kórokozókkal. Még a gumikesztyűvel is spórolni kell, amit elvileg nem lehetne többször használni, de muszáj, mert már rég elfogyott volna. Ahogy a körlevélben is írták, fogytán van a fertőtlenítőszer, alig tudjuk fertőtleníteni a felületeket és magunkat, ez több mint veszélyes, hiszen megfertőzhetjük egymást és a mintákat is” – mondta a portálnak egy névtelenséget kérő dolgozó.

A munkatársak szerint bent azt a magyarázatot hallani, hogy fedezethiány, illetve az átszervezésük miatt akadozik a beszerzés.

„Úgy tűnik, amíg nem történik tragédia, addig nem törődnek velünk”. – mondta egy dolgozó, utalva a Honvédkórház esetére, ahol tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy legyen forrás az orvosok megfizetésére és megfelelő eszközökre.

Úgy látszik, amihez Kásler Miklós csak hozzáér, ott nagy baj történik. A járványügy átszervezése után a központ ugyanis az ő fennhatósága alá került. Először az államtitkára hagyta ott, majd az Országos Kardiológiai Intézet betegének halála után Orbán berendelte magához, újabban az egészségügyet is drasztikusan átalakítaná, most pedig a járványügyet vágta tönkre. Meddig maradhat ez így?

Valódi Hírek