A DK kiakadt, hogy Schmidt Mária csicskája ki akarja iktatni Esterházyt és Jancsót a magyar kultúrából

Gréczy Zsolt odacsapott Békés Mártonnak.

Nagy vihart kavart a kulturális életben, hogy bizonyos Békés Márton, a Schmidt Mária vezette Terror Háza „kutatási igazgatója” a napokban azt nyilatkozta:

Nem az Esterházy vagy Jancsó képviselte kulturális mércére van szüksége az új Magyarországnak.

„Új konzervatív, kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon. Az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablontól, hogy például az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír.”

– nyilatkozta Békés Márton a Klubrádiónak.

Gréczy Zsolt, a DK frakció-szóvivője az alábbi közleményben reagált:

A Terror Háza nevű történelemhamisító Fidesz-cég “kutatási igazgatója” – a nevét nem írjuk le, mert érdektelen -, azt nyilatkozta tegnap, hogy változtatni kell azon, hogy ma is Esterházy Péter vagy Jancsó Miklós a magyar kultúra meghatározó alakjai. Új, a Fidesznek tetsző szereplőkre van szükség.

A fideszes kultúrpolitika egyre vészesebben hasonlít az ötvenes években vallott filozófiára. A jelek szerint jönnek az új Zsdánovok és Révaik, akik majd megmondják, kik képviselik a “haladó hagyományt.”

Van egy rossz hírünk a Terror Háza “kutatási igazgatójának”: ez nem fog menni.

A Szegénylegények és a Harmonia Caelestis akkor is örökbecsű marad, ha nekik nem tetszik. Esterházyra és Jancsóra pedig akkor is emlékezni fog a magyar és a világ, amikor az Orbán-rezsim, és annak megfelelni akaró közkatonái már a múlt homályába vesztek.

De értjük: oda fogunk figyelni, hogy az éleződő kultúrharcban megvédjük mindazokat, akik valódi értéket hoztak és hoznak létre.

Gréczy Zsolt, országgyűlési képviselő, DK

Valódi Hírek