Hatalmas a felháborodás: Orbánék elvennék a rákgyógyszerek támogatását

Szakmai szervezetek tiltakoznak, hogy miért az egészségügyön akar spórolni a kormány.

Korábban szakmai alapon már döntöttek arról, melyik rákellenes gyógyszereket kaphatják meg a magyar rákbetegek, most viszont az állam megvonná a támogatást a rákgyógyszerek egy részétől, ezzel rontva az érintett daganatos betegek életkilátásait – figyelmeztet a Gyógyulj Velünk Egyesület.

Októberben jelent meg az a közbeszerzési kiírás, melynek értelmében a tüdőrákos, a vastagbélrákos, a prosztatarákos és a melanoma bőrdaganatos betegek egy része számára a szakorvos helyett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) választhatná ki, melyik terápiával kell megkezdeni a kezelést.

A NEAK azonban nem szakmai alapon, hanem árverseny alapján jelölné ki a gyógyszert. A tervezet ellen több betegszervezet tiltakozik.

„Több betegségtípusban, ahol korábban kettő, három vagy négy daganatellenes terápia közül választhatta ki a kezelőorvos a betegének leginkább megfelelőnek tartott terápiát, ott ezután kötelezően meghatároznák, melyik gyógyszerrel lehet megkezdeni a kezelést.

Elfogadhatatlan, hogy ezentúl ne az orvosok döntsenek szakmai alapon, ahogyan eddig!

Elfogadhatatlan, hogy a beteg ne szólhasson bele abba, hogy a súlyos mellékhatások közül melyik terápia nehézségeit képes elviselni! Elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történik!”

– mondta Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

„Ezerféle módon spórolhatna az állam, nem fogadjuk el, hogy a rák gyógyítási esélyeinek rontása legyen a módszer!”

– tette hozzá.

A Gyógyulj Velünk Egyesület kifejezte, még mindig bíznak abban, hogy a kormányzat felülbírálja a tervezetet, rajtuk kívül pedig az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is aggodalmát fejezte ki az új szabályozással kapcsolatban.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson a valóság!

Valódi Hírek