Torkig vannak a lakók: éjszaka is ver Matolcsyék harangja a Várban

Napok óta nem tudnak aludni várbeli lakók, mert az MNB egyik alapítványának épületében felújították és működésbe hozták a műemlék harangtoronyban található órát.

Bár a műemlékvédelem nagyon fontos dolog, a lakókat viszont az őrületbe kergeti, hogy körülbelül egy hete éktelen bimbamozásra ébrednek éjjelente – írja a hvg.hu.

A Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartozó Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnak az Úri utcában, illetve gyakorlatilag a Szentháromság téren található egy felújítás alatt álló műemlék épülete, tetején egy kis harang- és óratoronnyal. A harang úgy 60 éve nem működött, ám most rendbe hozták.

„Egyszerűen elviselhetetlen, minden negyed-, illetve félórában jelez, ami nem lenne baj, ha csak napközben működne. De napok óta nem alszunk, mert éjjel is erre ébred az egész ház” – mondta a portálnak az egyik lakó.

Bár panaszt tettek, a harang csak kis időre hallgatott el, most viszont hétfőről keddre virradóra váratlanul újra indult a bimbamozás.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd önkormányzati képviselője szerint „Valóban egy turistacsalogató látványosság lehet az óratorony, de figyelembe kellene venni, hogy itt emberek laknak, úgy kellene beállítani, hogy éjjel tudjanak pihenni.”

Valódi Hírek