Beégett az Orbán-kormány: Az EU rájött, hogy szét akarják lopni a projektet

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elszabadult néhány nulla, amikor a költségeket részletezték. A Miniszterelnökség semmit nem kifogásolt, de most szívhatja a fogát.

Két hetet adott az Európai Bizottság a Miniszterelnökségnek a magyarázatra, miért árazták túl a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a teljes közszolgálati továbbképzési rendszert megújító projekt költségeit – derül ki a 24.hu cikkéből.

Az NKE 17,5 milliárd forintot kap a projekt megvalósítására két operatív program, a KÖFOP és a VEKOP keretében, a költségeket pedig nagyrészt EU biztosította forrásokból fedezik. A pályázatot kifejezetten az NKE-re szabták, meghirdetésekor, 2015-ben csak ez az egyetem nyújthatott be pályázatot, amelyet a Miniszterelnökség jóvá is hagyott. Minden rendben is volt 2016 decemberéig, amikor az Európai Bizottság képviselői Budapestre érkeztek, hogy megvalósítás közben vizsgálódjanak. Az elszámolási tervből az derült ki, hogy a projektet

enyhén szólva túlárazták.

Az összesen 17,5 milliárd forintból

  • 875 milliót előkészületekre,
  • 3,1 milliárdot személyi költségekre,
  • 400 milliót pedig habzsi-dőzsire, vagyis cateringre és reprezentációra

akartak fordítani, de van olyan költségtétel is, az „immateriális eszközök” (honlap, szoftverlicenszek) 4,5 milliárdja, amely már csak azért is gyanús lett, mert mert hasonló indokkal az NKE már kért és kapott támogatást. A bizottsági vizsgálat a legtöbb költséget túlzónak vagy aránytalannak tartja. Az erről szóló brüsszeli levél tanúsága szerint pedig a Miniszterelnökség két kapott a korrekcióra.

Patyi András
Kép forrása: mno.hu

Az NKE egyébként annak  a Patyi András rektornak az egyeteme, aki a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is, és aki a boltzárral kapcsolatos kopaszbotrány után arra a következtetésre, jutott, hogy alig van kifogásolnivaló abban, ami a Nemzeti Választási Irodánál történt.

Patyi amúgy 2012 óta rektor, 2014 novemberétől pedig az Államreform Bizottság elnöke. Mivel ennek az általa vezetett egyetemet felügyelő három miniszter is tagja,

 e minőségében a főnökeinek a főnöke.

Ennek ellenére az NVB kimondta, nem hogy Patyi tisztségei esetében nem vetődik fel az összeférhetetlenség.

 

Valódi Hírek