Üzentek az amerikaiak a Soros-egyetemet fenyegető Orbánnak

A budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik közleményt adott ki szerdán Orbánék CEU-t fenyegető törvénymódosítási tervéről.

David Kostelancik

„Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.

A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta. Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét” – írta a nagykövetség ügyvivője.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány olyan törvénymódosítási tervezetet nyújtott be, amellyel kifejezetten a CEU-t akarják lehetetlen helyzetbe hozni.