Tragédia Csehországban: Négyen meghaltak az éjszaka történt vonatbalesetben

A vonatbaleset Csehország keleti részében történt.

Négyen meghaltak és több mint húszan megsérültek egy súlyos vasúti balesetben szerdán röviddel éjfél előtt a kelet-csehországi Pardubicében. Egy expressz- és egy tehervonat ütközött össze frontálisan az Elba partján fekvő városban – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

Három ember sérülése közepesen súlyos, a többieké könnyebb – közölte éjjel a helyszínen újságírókkal Vít Rakušan belügyminiszter. Egy későbbi közlés szerint viszont legkevesebb öten vagy hatan szenvedtek közepesen súlyos sérüléseket.

A sérültek többségét a kiérkező tűzoltóknak és mentőknek a helyszínen elég volt ellátniuk, de több mint huszonöt embert kellett a közeli kórházakba szállítani. A két mozdonyvezető túlélte az ütközést, csak egyikük sérült meg könnyebben, őt kórházban ápolják – mondta Martin Kupka közlekedési miniszter.

A RegioJet magántársaság expresszvonata Prágából a szlovákiai Kassára tartott, amikor a Pardubice Centrum vasútállomáson összeütközött a tehervonattal. A személyszállító vonaton, amelynek a mozdony utáni első kocsija kisiklott és az oldalára dőlt, több mint háromszázan utaztak. Aki nem sérült meg, azt autóbusszal szállították tovább.

A tehervonat vegyi anyagokat szállított, de a mozdony utáni első két vagon üres volt, így semmiféle környezeti veszély nem keletkezett, csak anyagi kár – mondta Vendula Horáková, a pardubicei mentők szóvivője újságíróknak.

A vonatbaleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brno és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalakon. A hivatalos közlemény szerint a közlekedés a fontos pardubicei vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog. A személyszállítást a vasút ezen szakaszain egyelőre autóbuszokkal oldják meg.

A RegioJet bejelentette, a társaság kész kártérítést fizetni a baleset minden kárvallottjának. Petr Fiala miniszterelnök még az éjjel kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek