„Nem veszik elég komolyan, amit Orbán művel” — Az Európai Bizottságot is kiosztotta a német EP-t képviselő Orbánék miatt

Elbagatellizálják.

Még mindig túl sokan vannak az Európai Bizottságban és a tagállamok kormányaiban, akik nem veszik elég komolyan, ami Magyarországon történik — mondta Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő az RTL-nek adott interjújában.

„Orbán az elmúlt években kleptokráciává változtatta az országot, ahol a közpénz és az EU-s pénzek jelentős részét

ellopják Orbán családtagjai és közeli barátai”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy egyre több cég feladja, hogy közbeszerzésekre jelentkezzen, mivel csak Orbán barátainak van esélye nyerni azokon.

„Voltak kísérletek a múltban, például kötelezettségszegési eljárás az Európai Bíróságon, vagy az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás. Viszont egyik sem akadályozta meg abban Orbánt, hogy továbbépítse az illiberális demokráciát, bármi is legyen az.

Azok között voltam, akik letárgyalták az új jogállamisági feltételrendszert, és azt, hogy végre legyen lehetőségünk befagyasztani a forrásokat. De nagyon hosszú ideig tartott, hogy az Európai Bizottság végre alkalmazza ezt: az is kellett hozzá, hogy az EP beperelje a Bizottságot.

És még mindig nagyon korlátozottan használják, csak

a Magyarországnak járó források kis részére, 15 százalékára vonatkozóan”

— mondta.

Freund szerint a Bizottság csak a probléma egy részére koncentrál, a közbeszerzésekre.

„Nem a médiahelyzetre, nem a demokráciára, nem az igazságszolgáltatás függetlenségére”

— tette hozzá.

„Attól félek, hogy a közbeszerzések helyzetének rendbetételétől nem lesz Magyarország ismét demokrácia. Ettől függetlenül persze támogatom, hogy a Bizottság végre tesz valamit. Reméljük, hogy működni fog, de ez túl kevés, túl későn”.

Freund úgy véli, a Bizottság két okból késlekedett ennyit Magyarország kapcsán: egyrészt mindig voltak sürgősebb dolgok, amelyeket meg kellett oldani, másrészt

„hosszú ideig a Néppárt óvó szárnyai borultak a magyar kormány és a Fidesz fölé. A közelmúltig az EU legnagyobb pártcsaládjához tartoztak: Angela Merkel, Ursula von der Leyen pártjához”.

Freund szerint ami Magyarországon folyik, az

az egész unióra nézve veszélyes.

Ha nem ragaszkodnak a meghozott törvényekhez, akkor összedől az egész.

„Minden EU-s ország különböző, de a különbségeken felül is kirívó, ami Magyarországon történik. Ez elfogadhatatlan mindenki számára, legyenek magyarok, vagy más EU-s országok polgárai”

— fogalmazott a politikus.

 

Valódi Hírek