Bige László beintett: Nem fizette ki a többmilliárdos gigabírságot — Más taktikát választott

Nem úgy táncol, ahogy fütyülnek neki.

Bige László cége nem fizette ki a rá szabott bírságot, és keresetet nyújtott be a GVH döntése ellen — írta meg kedden a Világgazdaság.

Ahogy arról beszámoltunk, jövő évben indulhat meg a tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken Bige László vállalkozó ügyében.

A koholt vádak szerint Bige László és társai összesen kétmilliárd forinttal károsították meg a műtrágyakirály saját cégét, miközben a nagyvállalkozó több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt kapott.

Bige László korábban a Partizánnak adott interjújában képtelenségnek nevezte a vádakat, és elmondta: Orbánék a Csányi Sándor OTP-vezérrel fennálló régi konfliktusa miatt akarják őt kicsinálni.

Októberben a Gazdasági Versenyhivatal összesen 14,1 milliárd forint bírságot szabott ki Bigére és a kartellel maggyanúsított cégekre, amelynek kifizetési határideje 30 nap volt, ez pedig

kedden lejárt.

A Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. befizette a rá kiszabott összeget,

a Nitrogénművek-csoport nem fizetett,

és keresetet nyújtott be a GVH döntésével szemben. A GVH a lap kérdésére válaszolva azt írta:

„A Hőgyészi Agrokémiai Kft. (1,13 milliárd, amelyre 24 hónapos részletfizetési engedélyt kapott) átutalta az aktuális bírságrészletét, ahogy a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. (szűk 2 milliárd) is befizette a rá kiszabott teljes bírságösszeget.

A Nitrogénművek-csoport viszont keresetet nyújtott be a GVH döntésével szemben, és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz. Ennek keretében kérte a keresetlevél benyújtásának teljes halasztó hatályát is. A bírságösszeg végrehajtása ilyen esetekben nem foganatosítható a kérelem bírósági elbírálásáig”.

A lap megjegyzi, hogy így a Bige-csoport 15 napot nyert, hogy kifizesse a bírságot. Ennyi idő alatt kell ugyanis a bíróságnak megvizsgálnia, hogy a GVH-bírság közvetlenül fenyegeti-e hátránnyal a Nitrogénműveket.

Ha a bíróság helyt ad a kérelemnek, az ügy akár évekig is elhúzódhat, a halasztó hatály pedig érvényben maradhat a végleges bírósági döntésig.

 

Valódi Hírek