Gulyás Gergely bejelentette a kormányinfón: 480 forintban maximálják a benzin és a gázolaj árát (+videó)

Cikkünk frissül.

Maximálják a benzin és a gázolaj árát 480 forintban — jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Elmondta, ez a járványhullám annyiban különbözik az eddigiektől, hogy van fegyver a vírus ellen, ez a fegyver az oltás – kezdte Gulyás Gergely. Aki oltást kap, ott száz emberből egy betegszik meg, és az is enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget. Az oltások hatékonysága 6 hónap után csökken, 7-8 hónap után radikálisan csökken, ezért mindenkinek azt javasolják, hogy harmadik, megerősítő oltást vegyen fel

Közölte, hogy november 22-től 101 oltóponton azonnal meg lehet kapni az oltást bejelentkezés nélkül.

Fontos, hogy a harmadik oltások száma is radikálisan növekedjen, különösen az időseknél.

Az egészségügyi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak, ellátási zavar vagy veszély sehol nem áll fenn. A kötelező oltásokkal kapcsolatban: általánosan nem fogják elrendelni, de a munkaadók számára lehetővé tették, hogy a munkavállalók oltásáról rendelkezzenek.

Ez az államra is vonatkozik.

A Miniszterelnökség alá tartozó területi közigazgatásnál is elrendelik majd a kötelező oltást, és a kormányablakokban is kötelező december 15-ig felvenni az első oltást, de akik nem találkoznak sok emberrel, azoknak is kötelező január 31-ig.

A tanári szakszervezetektől kérik annak a belátását, hogy mivel a tanárok gyerekekkel találkoznak, fontos, hogy ők is be legyenek oltva. Szeretnénk, ha nem a kormány ellenfeleként gondolnának saját magukra, hanem a kormány szövetségesei lennének.

A jelenlegi adatok alapján nem lehet megmondani, hogy mikor kövekezik be a negyedik hullám csúcsa: van, aki e hó végére teszi, mások december végére, de a lényeg, hogy minél többen veszik fel az oltást, annál hamarabb leszünk túl rajta.

További hullámok sem zárhatók ki.

A kormány a rezsiárakról is tárgyalt a szerdai ülésen: Európában energiaválság van, a földgáz ára az európai piacokon átlagosan 400 százalékkal nőtt, ez az áram árát is felfelé tolta. Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsiár.

Ezért fontos, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentésben, és károsnak tartják a baloldali nyilatkozatokat, hogy a rezsicsökkentésnek azt a formáját, ami most van, nem kell fenntartani.

Benzinárról is volt szó: tanulmányozták az uniós benzinárakat, és az derült ki, hogy egy év alatt ugrásszerűen nőtt meg, de Magyarországon még mindig 6-7. legolcsóbb az EU-ban.

Felső árat csak Horvátország rögzített, de november 15-től a benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos határban rögzíti a magyar kormány is, ennél drágább nem lehet. Ez három hónapig fog tartani, utána felülvizsgálatot igényel.

Bíznak abban, hogy ez a gazdaság számára segítséget jelent, és mérsékeli az inflációt.

Volt szó a kormányülésen a migrációról is, amelynek része a fehérorosz-lengyel határon kialakult helyzet, de az afganisztáni kivonulás is.

Magyarország kiáll Lengyelország mellett, szerintük a határvédelemmel kapcsolatos költéseket meg kell téríteni, ez Magyarországnak is jár.

A kerítésépítésről kiderült, hogy ez az egyetlen megoldás, mostanra kerítést épít Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia és Lengyelország is.

„Az uniós politikának nem része a bocsánatkérés, ezt elfogadjuk, viszont pénzt mi kérünk, mert az unió tartozik azzal, hogy a határvédelem költségeit megtéríti”

Elmondta, hogy a határvédelmet a Belügyminisztérium megerősíti,

önkénteseket is kiképeznek majd.

Kérdésre elmondta, hogy amennyiben erről születik európai szabályozás, az 5-12 év közötti gyerekeket is elkezdik majd oltani.

A kérdésre, hogy a képviselőknek miért nem kötelező az oltást az Országgyűlésben, azt felelte: meglepődne, ha lenne még olyan képviselő, aki nincs beoltva.

Demeter Szilárd botrányos nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta:

sem írói, sem kritikai munkássága nincsen, ezért kulturális vitákban nem vesz részt.

Színházba járni szeret, de azt mondta: másmilyenek vagyunk.

Kérdésre válaszolva elmondta: arról még nincsen döntés, hogy a hétvégi Fidesz-kongresszuson legyen-e kötelező maszkhasználat, és arra sem válaszolt, hogy valóban Gál Kingát jelölik-e Novák Katalin után az alelnöki posztra.

Kósa Lajos elszólásáról a Pegasus-szoftverrel kapcsolatban elmondta:

hogy mi minősül bűncselekménynek, azt a hatóságoknak kell eldönteniük, és nem neki.

Novemberben Magyarországra érkezik az Európai Parlament LMBTQ-nagykövete, megkérdezték Gulyást, fogadja a kormány.

„Kizárt dolog” – jelentette ki a miniszter.

A magyar labdarúgó-válogatott november 12-én, pénteken fogadja San Marinót a Puskás Arénában.

A védettségi igazolvány kötelező, a maszk nem.

„Nincs ennek kockázata?” – kérdezték Gulyás Gergelytől. A miniszter a maszkviselésről senkit nem beszélne le, szerinte mindenki el tudja dönteni, hogy akarja vagy nem akarja viselni – tette hozzá.

 

Valódi Hírek