Kiderült: az unión belül csak a magyarok engedélyeznek ellenőrizetlenül vakcinákat

Ha bármi baj történne, az a kormány felelőssége.

Magyarországon kívül egyetlen már uniós tagállam sem engedélyez vakcinát ellenőrizetlenül – reagált az Európai Bizottság illetékese a Népszavának a kormány vitatott kínai oltóanyag beszerzésére.

Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő a portálnak nyilatkozva elmondta: „Az Európai Uniónak nem lehet kifogása az ellen, ha a magyar kormány saját hatáskörben, szakemberek bevonása nélkül importál a koronavírus megfékezésére alkalmas gyógyszert vagy oltóanyagot az országba. Ezek veszélyhelyzeti sürgősségi jóváhagyását ugyanis nem közösségi, hanem nemzeti törvények szabályozzák.

Nincsenek uniós előírások, amelyek ilyen esetekben köteleznék a tagállamokat a készítmények bevizsgálására vagy ellenőrzésére.

Nem ismerünk egyetlen uniós országot sem, amelynek a törvényei megengednék, hogy a szakmai szervezetek vagy hatóságok semmilyen ellenőrzést ne végezzenek a rendkívüli engedélyezési eljárás során. De ha ez elméletileg mégis előfordulna, akkor az teljes egészében az érintett tagállam felelőssége.”

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a magyar kormány több millió adagot vásárolt az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcináiból anélkül, hogy azokat Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bevizsgálta volna.

Az orosz ellenszert itthon ugyan vizsgálták, bár az engedélyezés körül hatalmas botrány robbant ki, a kínai vakcina azonban még egy felületes vizsgálaton sem esett át.

Miközben a kormány úgy érzi, mindenkit megelőzve szereztük be az oltóanyagokat,

kiderült, hogy sem a kínai, sem az orosz gyártó nem kérvényezte még a forgalombahozatali engedélyt az EMA-nál,

noha az oroszok már megkezdték az engedélyezéshez szükséges előkészületeket.

Az első negyedévben 100 millió, a másodikban 300 millió adag oltóanyag érkezik az Európai Unió tagállamaiba – fejtette ki az Európai Parlament költségvetési bizottságának meghallgatásán Sandra Gallina, az európai uniós vakcinabeszerzések főtárgyalója, az Európai Bizottság közegészségügyi kérdésekért felelős főigazgatója, aki szerint az oltások számát tekintve

az EU, mint közösség, nincs lemaradva Izrael mögött, és a helyzete sem rosszabb az Egyesült Államokénál.

Sandra Gallina megerősítette: főként a termelési kapacitások szűkössége okozta a vakcinaszállítmányok fennakadását, tavasztól azonban ez a probléma is megszűnik, hiszen több gyógyszercég is bővítésbe kezdett, köztük a BioNTech is, akik Németországban kettő, Ausztriában egy gyárt építenek hamarosan.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek