Kiderült: Bajba jutott gazdák helyett, a 20 éve Fidesz-havertól vett burgonyát a külügy karácsonyi ajándéknak

Menczer Tamás szerint Rácz Imre a bajba jutott szabolcsi gazda.

Decemberben mi is megírtuk, hogy a Külgazdasági- és Külügyminisztérium a karácsonyi ünnepekre hivatkozva „praktikus ajándékként” 7 kiló szabolcsi alma válogatást és 10 kiló burgonyát tartalmazó ajándékcsomagot adott a dolgozóinak.

Az ajándékcsomaggal és a médiát bejáró hírrel kapcsolatban néhány nappal később a Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára egy Facebook-videóban azt mondta,

“a minisztérium bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, olyanoktól, akik a jelenlegi nehéz helyzetben az árut nem tudják eladni. Ezeket a vásárolt terményeket kapják meg a külügyminisztérium munkatársai”.

Az Átlátszó és 24.hu visoznt közadatigényléssel fordult a külügyminisztériumhoz azért, hogy megtudja 2020. január 1. és december 15. között kiktől vásároltak burgonyát és almát. A minisztérium egy mondatos válaszából így kiderült, az ezer zsák 10 kg-os burgonyát és az ezer tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást „Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben” vették.

Azaz Menczer állításával ellentétben nem gazdáktól, hanem egyetlen gazdától, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében legismertebb Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől szerezték be a karácsonyi ajándékcsomagnak szánt burgonyát.

Rácz Imréről pedig az is kiderült, amellett, hogy agrárkamarai elnök,

közel 20 éve a Fidesz tagja, és a 2018-as országgyűlési választáson a párt országos listáján is szerepelt.

Rácz a két lap megkeresésére válaszolva elismerte, hogy valóban ő szállított burgonyát a minisztériumnak. Állítása szerint viszont az ő ötlete volt az, hogy a karácsonyi élelmiszercsomagokhoz szívesen biztosítana magyar terményeket, miután a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt jelentősen lecsökkent a felvevő piac a vendéglátásban és a közétkeztetésben.

Arra a kérdésre, hogy – Menczer Tamás megfogalmazása szerint – rászorulónak tartja-e magát, Rácz azt mondta, ha valaki termel például 10 hektáron burgonyát, és nem tudja értékesíteni, az biztos rászoruló lesz. Arra a felvetésre viszont, hogy 2019-et 191 millió forintos forgalommal bonyolította, azt mondta: „az egyik év ilyen, a másik meg olyan”.

Illetve hozzátette azt is, hogy bármelyik budapesti kerületnek, akár ellenzékinek is szívesen szállítana.

„Alkalmasak vagyunk bármire, csak a burgonya ne maradjon rajtunk” – idézi a 24.hu Rácz Imrét, aki arra a kérdésre, hogy tud-e más olyan gazdálkodóról, aki másik minisztériumnak vagy önkormányzatnak szállított volna, úgy válaszolt, ebbe inkább nem menne bele.

(Átlátszó/24.hu nyomán)

Valódi Hírek