Kiszivárgott: Így kerülné ki Brüsszel a két tagállam vétóját

Egy elegáns mozdulattal elvágnák a gordiuszi csomót.

A koronavírus-járvány munkaerőpiaci hatásainak mérséklésére tavasszal már felállított SURE alap mintájában gondolkodik az Európai Bizottság, amelyet akkor is gyorsan el tudnának indítani a Next Generation EU helyett, ha a magyar és a lengyel kormány nem vonja vissza a költségvetési vétót. A két tagállam később is tudna csatlakozni az alaphoz, természetesen ehhez előbb kell fogadják a jogállamisági feltételrendszert. – szivárgott ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

Ezzel a módszerrel a két tagállam vétója mellett is biztosítható lenne a Bizottság uniós szerződés kereteken belüli haladása.

A terv az úgynevezett „nukleáris opció”-ra épül, amelyről a Financial Times írt csütörtökön, de az FAZ cikke ki is mondja, hogy a SURE lenne a minta.

Ez azért lehet a Bizottság szerint működőképes megoldás, mert lehetőséget biztosítana a két vétózó országnak a későbbi csatlakozásra, beleírhatnák az alapszabályzatába, hogy a ehhez előbb el kell fogadniuk a jogállamisági mechanizmust, így a két tagállamon múlik, hogy ezt elfogadja-e, ez esetben pedig hozzáférhetnének a pénzekhez.

A lap megemlíti, hogy Lengyelország az eddig tervezett helyreállítási alapból 23,1 milliárd eurót, Magyarország 6,1 milliárd eurót remélhetne, de a SURE-típusú megoldással ezekhez addig nem jutna hozzá, amíg nem vállalja a jogállamisági keretrendszer elfogadását.

Ha viszont az eredetileg tervezett 750 milliárd eurós alapösszegnél kisebb összeggel hoznák létre az alapot a két tagország kimaradása miatt, abban az esetben a fenti számok természetesen nem érvényesek.

Orbán Viktor ma reggeli Kossuth Rádió-beli interjújában elhangzottak azt jelzik, hogy Magyarország szívesen kimaradna a helyreállítási alapból, mert az szerinte csak közös hitelfelvételt jelent. Ő a helyreállítási alapból megkapható 6,1 milliárd eurót is hitelként kezeli a nyilatkozataiban. Ez azonban nem helyes, mert a 6,1 milliárd euróból is maradna legalább 3-4 milliárd euró, amit 2030. végéig biztosan nem kellene befizetni az közös uniós kasszába.

Ezt a pénzt a SURE-jellegű megoldással biztosan bukná Magyarország, ha továbbra is ellenállna a kormány az uniós elvárásnak, és ezért kimaradna a konstrukcióból.

(FAZ/portfolio.hu)

 

Valódi Hírek