Még a Fidesz-szavazók szerint is nagyobb veszélyben van az emberek pénze a kormánynál, mint az önkormányzatoknál

Érdekes felmérés.

A Publicus Intézet felmérést készített a járványkezelés politikai preferenciákkal kapcsolatos összefüggéseiről. A Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatás az uniós segélycsomaggal kapcsolatos korrupciós kockázatra is rákérdezett.

A kormánypártok szavazói között 11 százalék szerint az önkormányzatok, míg további 36% szerint a kormány tudja, hogy mire van szüksége leginkább az embereknek a járványhelyzetben.

A Fidesz-KDNP szövetség szavazóinak 49%-a úgy véli, bizonyos helyzetekben a kormány, más helyzetekben azonban az önkormányzatok tudják jobban a járvány alatt az emberek szükségleteit kielégíteni.

Ez az arány hasonló, sőt kismértékben

magasabb, mint a teljes népesség körében.

Jelentős különbségek láthatók a kormánypártok és az ellenzék preferenciái között. Az MSZP-Párbeszéd szövetség, a Momentum, a DK és a Jobbik szavazói között

alig találhatók olyanok, akik szerint a kormány látja el hatékonyabban az emberek érdekeinek képviseletét

a koronavírus-járvány időszakában.

Az összellenzék szavazói preferenciáját is felmérte a Publicus. Releváns tény, hogy az ellenzéki választók körében az abszolút többség — ezen szavazói csoport 50%-a — úgy véli, hogy az önkormányzatok ismerik jobban az emberek igényeit a pandémia idején.

A közvélemény-kutató intézet felmérte, mekkora támogatottsága van annak, hogy az uniós pénzeket közvetlenül az önkormányzatok kapják. Ezen kutatás érdekes tényekre mutatott rá.

A Fidesz szavazóinak

közel fele támogatná az ellenzék javaslatát,

amely szerint közvetlenül az önkormányzatok kapják az uniós forrásokat, és ne az általuk korruptnak vélt kormányon keresztül.

Az ellenzéki polgárok esetében legalább 10-ből 9 szavazó támogatja a Szabad Városok Szövetségének erre irányuló javaslatát. Ezen választók kétharmados többsége tart attól, hogy a kormányzati oligarchák kezébe kerülhet az unió pénze.

A legtöbb választópolgár megosztott abban a kérdésben, hogy mi lehet a leghatékonyabb módja az uniós pénzek elosztásának.

Az összes megkérdezett 71%-a egyetért abban, hogy az uniós pénzek felét az önkormányzatoknak kellene kapniuk.

Mindez azt is feltételezi, hogy ezen szavazók szerint a maradék forrásból a kormánynak kellene részesülnie.

Sokatmondó adat, hogy a választók

55%-a szerint nagyobb a korrupciós kockázat, ha a kormány kapja az EU-s pénzeket,

míg az önkormányzatok esetén a választók mindössze 20%-a vélekedik így. A válaszadók 25%-a bizonytalan volt ebben a kérdésben.

(Népszava nyomán)