Retteghet a Fidesz: Márki-Zay és Karácsony a népszerűségi listák élén

A Fidesz országszerte népszerű kihívói az ellenzéki oldal legelismertebb személyei.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legutóbbi felmérése az ellenzéki politikusok népszerűségét vizsgálta. A közvélemény-kutatás egyik fő tanulsága, hogy az ellenzéki oldal sikeres személyei az ismertségi és népszerűségi listán is élen szerepelnek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az ellenzéki egyik legismertebb politikusa: a megkérdezettek 94%-a ismeri őt.

A Párbeszéd társelnöke nem csupán ismert, de népszerű is: az összes megkérdezett több mint egyharmada látná őt szívesen fontos kormányzati pozícióban.

A listán — Karácsonyhoz hasonlóan — szintén 35% jelezte, hogy alkalmas releváns kormányzati szerep betöltésére Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármester a tavalyi önkormányzati választáson az ország korábban egyik legerősebb fideszes bázisában aratott nagyarányú győzelmet, és az általa támogatott képviselők közül is 10-ből 9 került be a település képviselő-testületébe.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a budapesti főpolgármesterhez képest kevésbé ismert, de a vidéki politikai szereplők között kimagasló, 78%-os az ismertsége.

Az utóbbi hetekben a vásárhelyi polgármester jelezte, hogy szívesen részt venne az ellenzéki előválasztáson, amely során a legtöbb szavazatot kapó politikus válik Orbán Viktor első számú kihívójává.

A listán további érdekességek találhatók: Szél Bernadett, az LMP korábbi társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő a harmadik legnépszerűbb ellenzéki politikus. A válaszadók 30%-a látná szívesen a 2022-ben felálló kormányban, ismertsége pedig megközelíti Karácsony Gergelyét: jelenleg 87%-os.

Szél mellett az LMP korábbi férfi társelnöke is szerepel a listán: Hadházy Ákos 86%-os ismertségnek örvend, míg támogatottsága 27%-os. Figyelemreméltó tény, hogy a zöldpárt jelenlegi férfi társelnöke, Kanász-Nagy Máté a mezőny sereghajtója: csupán a megkérdezettek 56%-a ismeri őt, valamint a válaszadók mindössze 8%-a szerint kellene betöltenie fontos kormányzati szerepet.

A legismertebb ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc: majdnem minden megkérdezett ismeri őt. Ezzel szemben népszerűsége mérsékeltebb: a szavazók 17%-a látná őt szívesen egy következő kormányban, ők zömükben a DK támogatói. Hasonlóan megosztó a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László. Viszonylag magas, 70%-os ismertségéhez mindössze 18%-os támogatottság társul.

A középmezőnyben több párt elnöke és fontos szereplője található. Dobrev Klára, Donáth Anna, Szabó Tímea, Fekete-Győr András és Kunhalmi Ágnes az ellenzéki oldalon viszonylag népszerűnek számítanak, de a Fidesz-szimpatizánsok körében magas az elutasítottságuk.

(Medián nyomán)

(Kiemelt kép forrása: hvg.hu)