Egy évvel a győzelem után: a budapestiek fele újra Karácsonyt választaná (+videó)

Mérlegen Karácsony Gergely első éve.

Egy évvel ezelőtt, október 13-án választották meg Karácsony Gergelyt Budapest főpolgármesterének. Karácsony kedden egy, a Facebookon közzétett videóban értékelte az elmúlt egy évét. Elmondta, arra a legbüszkébb, hogy a főváros elkezdett másképpen döntéseket hozni és a korábbiaktól eltérő politikát folytatni.

Nem vagyok hajlandó lemondani arról, hogy képviseljem a budapestieknek azt a jogos igényét, hogy egy élhető város érdekében a kormány támogatását és együttműködését megszerezzem. Én mindig ki fogom nyújtani a kezemet, ha százszor elcsapják, akkor is, mert nekem ez a dolgom” – mondta évértekelőjében a főpolgármester.

Köszönöm, Budapest!

Ma egy éve bízott meg a budapestiek többsége ennek a csodálatos városnak az irányításával. Tavaly október 13-án szavaztak bizalmat a fővárosi választók egy politikailag sokszínű, progresszív közösségnek és bíztak meg minket egy a párbeszédre, a közös gondolkodásra, a fenntarthatóságra épülő városkormányzás megkezdésével. Mozgalmas, emberpróbáló, de sok szempontból eredményes egy év áll mögöttünk és még nagyon sok kihívás előttünk. Bár nem vagyunk tökéletesek, hiszem, hogy a helyes úton járunk. Köszönöm, Budapest! 👉 https://enbudapestem.hu/egyeve 💚 #Budapest

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. október 12., hétfő

Az évforduló alkalmából a Publicus Intézet és a Nézőpont Intézet is közzétett egy felmérést arról, hogy mennyire elégedettek a budapestiek Karácsony első főpolgármesteri évével.

A Publicus felmérése szerint

minden második (49 százalék)

megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával. Tízből négyen (40 százalék) azonban nem elégedettek azzal, ahogy Karácsony Budapestet vezeti.

A Népszava megbízásából készült felmérés során a Publicus 2019 decembere és 2020 októbere között kérdezte meg a budapestieket Karácsonyról.

Ez alapján a megkérdezettek fele vagy biztosan, vagy valószínűleg, vagy pedig egy széleskörű ellenzéki összefogás esetén tudná elképzelni, hogy egy most vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek leginkább 2020 áprilisában, a koronavírus-járvány kezdetének környékén voltak leginkább elégedettek a főpolgármester munkájával. Idén szeptemberben viszont a megkérdezettek fele nyilatkozott elégedetten Karácsony munkájáról.

Hasonló eredményekre jutott a Nézőpont Intézet is a felmérése során: a fővárosiak közel fele, 48 százaléka kedveli, 42 százaléka ellenben nem kedveli Karácsony Gergelyt. Arra a kérdésre viszont, hogy a 9 évig hivatalban lévő Tarlós István és az egy éve a főpolgármesteri székben ülő Karácsony Gergely közül kivel elégedettebbek, a 800 válaszadó többsége, 46 százaléka Tarlóst, és mindössze 28 százaléka választotta Karácsonyt – írja a Telex.