Orbánék hazug számokra alapozva akarják megvonni az egészségügyi ellátást a nincstelenektől

Elfogynak a szavak.

A kormány indoka, miszerint a „potyautasok” évi 6,6 milliárd forint kárt okoznak a TB-járulékot nem fizetők a rendszernek, jó háromszoros túlzás, derült ki miután Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője közérdekű adatigényléssel kikérte a vonatkozó adatokat – írja a Népszava.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kikért adatok alapján 2016-2019 között évente átlagosan 400 ezer nemfizető páciens volt, vagyis olyan, az állami ellátórendszert igénybe vevő beteg volt, akikről jelenleg nem tudni, hogy díjhátralékuk volt, vagy adminisztratív hiba, esetleg más ok miatt jelzett be a rendszer.

Mindenesetre az bizonyos, hogy miközben Izer Norbert államtitkár 6,6 milliárdos kárt emlegetett, a valós hiány még a 2-2,2 milliárdnál is kevesebb lehet, tekintve, hogy a NAV-nak kötelessége behajtani az elmaradt befizetéseket biztosítatlan páciens ellátása után.

A Népszava szerint a nem biztosítottak között nagyjából negyvenezren vannak, akiknek nincs Magyarországon állandó lakcímük, ők jelenleg ha akarják, sem tudják fizetni a járulékot.

Emellett a fiatal felnőttek ötöde nincs biztosítva, 23-40 év között 10, 40-60 között pedig hat százalék nincs biztosítva, és felülreprezentáltak a sérülékeny csoportok.

Összességében nagyjából 600 ezer embernek, a magyar társadalom uszkve hat százalékának nincs jelenleg biztosítása.

A Demokratikus Koalíció hétfői közleményében felhívja „a nyíltan szegényellenes és kirekesztő kormány” figyelmét, hogy nem az a megoldás, ha kidobják a rendszerből és büntetik a nehéz körülmények között élőket.

Mi, európai magyarok Budapest VII. kerületében azért vállaltuk át a tb-tartozások legfeljebb négy havi kifizetését évente egyszer, mert a szegényeket nem még lejjebb akarjuk lökni, hanem az a célunk, hogy segítsünk nekik kikapaszkodni a mélypontról – írja Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

A kegyetlen, érzéketlen és szegényeket súlyosan diszkrimináló Fidesz-kormány, valamint a miniszterelnöki kegyencek, vejek és strómanok azonban ezt soha nem fogják megérteni – zárul a közlemény.

(Népszava / dkp.hu)

Valódi Hírek