Torkig vannak a közalkalmazottak, óriási sztrájkot hirdettek július 17-re

Sztrájkot hirdet július 17-re a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ha nem tud megállapodni a béremelésről a kormánnyal – jelentették be kedden Budapesten.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke elmondta: a 610 ezer állami munkavállalóból mintegy 200 ezren 8-10 éve nem kaptak béremelést, az ő érdekükben kezdte most meg a szervezet a sztrájk előkészítését.

Azt követelik, hogy azon közszolgálati alkalmazottak, akiket nem érint 2017-ben központi bérintézkedés, illetve akik kimaradtak az életpályatörvény hatálya alól, részesüljenek alapbérre megállapított bérkiegészítésben. Ennek mértéke három év alatt érje el az 50 százalékot, 2017-es mértéke pedig egyezzen meg a bérminimum idei százalékos növekedési mértékével – ismertette az MKKSZ elnöke.

Amennyiben nem sikerül megegyezni, július 17-én sztrájkba lépnek – közölte az elnök. Elmondta azt is, törvényesen sztrájkolni csak ott lehet, ahol működik szakszervezet és a dolgozók legalább fele plusz egy ember támogatja az akciót.

fotó: illusztráció

Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere, az MKKSZ tagja azt mondta, polgármesterként látja, milyen „méltatlan” fizetésért dolgoznak az önkormányzati tisztviselők. Hozzátette, nem biztos, hogy a sztrájk a legjobb megoldás, de egy szakszervezetnek nem nagyon van más eszköze a figyelmeztetésre.

Valódi Hírek