A csontdebil M1 komolyan vette az április elsejei poént és lehozta hírként

Úgy tűnik, az állami hírtelevízió William Shakespeare-nek adott igazat egy évszázadok óta húzódó földrajzi vitában.

Shakespeare még a Téli regében írt arról, hogy Bohémiának tengerpartja van. Bár ezt eddig mindenki cáfolta, a korábban is a Monty Python legjobb pillanatait idéző közszolgálati televízió pedig kedden a Lydové Novyni nyomán

halálos komolysággal számolt be arról, hogy Csehország 60 milliárd koronáért repülőgép-hordozót építtet  Kínával.

A  200 méter hosszú, 28 repülőgép vagy 15-18 helikopter hordozására megfelelő anyahajón 200 ágyas katonai kórház is lesz – hangzott a hír. A szépséghibája csak az volt, hogy nem volt igaz. A Lydové Novyni bolondok napján, április 1-én állt a nyilvánosság elé a hírrel, amelynek az M1, úgy tűnik, lélegzetelállító könnyedséggel  bedőlt.

A műsorvezető, Meszes Boglárka előzékenyen még azt is elárulta, hogy

a repülőgép-hordozó nem a Moldván, hanem a világtengereken jár majd.

Feltehetnénk a kérdést, hogy a potom 80 milliárdból működő MTVA egyik kiemelt szerkesztőségében miért nem akadt senki, akinek feltűnt volna, hogy Csehországnak nincs tengerpartja, és ez enyhén szólva megkérdőjelezi a 60 milliárd koronás haderőfejlesztés létjogosultságát, de ezek után méltatlan lenne. Így azt sem firtathatjuk, miért nem vették észre  hogy a  Lydové Novyni cikkének a végére nagy betűkkel oda van írva: „Figyelmeztetjük olvasóinkat, hogy április elseje van!”

A blamázst – amelyet ezen a videón 2:00-nál lehet látni – egy Martin Dubéci nevű szlovák közgazdász szúrta ki, szóval van esélye, hogy most nem csak mi, hanem Szlovákia és Csehország is az M1-en röhög.

(A 444 nyomán)

Valódi Hírek