Mostantól Cili néni mondja meg, mikor hirdethet a kormány válsághelyzetet

Az országos tisztifőorvos javaslata alapján hirdethet a kormány úgynevezett egészségügyi válsághelyzetet: ez a törvény szerint rendeleti kormányzást jelent.

Az egészségügyi válsághelyzet 6 hónapig is hatályban maradhat.

Kivéve, ha a kormány a válsághelyzet hatályát meghosszabbítja.

Ehhez pusztán annyi kell, hogy az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága úgy döntsön: szükséges a válsághelyzet meghosszabítása.

Immár a parlament jóváhagyása nélkül állhat át rendkívüli jogrendre a kormány és hirdethet ki, illetve szüntethet meg úgynevezett egészségügyi válsághelyzetet.

A jogszabályt éjjel nyújtották be.

A kormány korábban azt állította:

a rendkívüli jogrendet a parlament adja a kabinetnek,

és a megszüntetése is az Országgyűlés joga.

Az egészségügyi válsághelyzetet viszont az országos tisztifőorvos, jelenleg Müller Cecília javaslatára lépteti életbe a kormány.

A Népszava szerint a kormány vélhetően élni kíván az új lehetőséggel, hiszen egyre többször beszélnek arról, hogy ősszel jön a járvány második hulláma,

ami vagy igaz, vagy sem.

És hogy mit jelent a kormánynak adott rendkívüli felhatalmazás?

Első ránézésre semmi jót.

„Egészségügyi válsághelyzetben” kormányrendelettel korlátozható vagy megtiltható például az üzletek működése, bizonyos termékek árusítása, sőt: egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, és az emberek személyes érintkezése (tehát akkor tüntetéseket sem tarthatnak).

A törvény alapján ráadásul felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével

egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti,

törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

Valódi Hírek