Hárommillió forintos büntetést kapott a TV2 a „Tények Plusz” nevű műsor miatt

Annyira gátlástalanok voltak, hogy az már a Médiatanácsnak is sok volt.

Hárommillió forintot meghaladó összegű bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2 szolgáltatójára, mert az a Tények Plusz című műsort és ismétlését nem a megfelelő időpontban és nem a megfelelő korhatár-besorolással sugározta februárban – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a műsorban „drámai módon”, valós, térfigyelő kamerás felvételek felhasználásával mutatták be egy nő halálos balesetét és a hátrahagyottak – a férj és a három gyermek – helyzetét, gyászát, kiszolgáltatottságát.

A műsort este háromnegyed hétkor, az ismétlést délelőtt negyed tizenkettőkor adták le 12-es karikával, pedig csak 21 órától kerülhetett volna adásba 16-os karikával, mert megértése, feldolgozása érettebb közönséget kíván – tették hozzá.

A Médiatanács a bírság kiszabásakor megállapította, hogy a Tények Plusz a személyes tragédiát

„szenzációként, az emberi kegyelet érzését mellőzve”

közvetítette, a család tragédiájának bemutatásánál pedig nem megengedhető, ahogyan a kiszolgáltatott helyzetben lévőket bemutatták – írták.

A testület emellett figyelmeztetésben részesítette a Rádió 1 szolgáltatóját, mert a Balázsék című műsor egy márciusi adásában az azt támogató „immunerősítő méhpempőre” utalással burkolt reklámot tett közzé.

A szolgáltató azonban nem sértette meg azokat a szabályokat, amelyek szerint a termékmegjelenítést tartalmazó műsorszámok nem hívhatnak fel közvetlenül áru megvásárlására vagy szolgáltatás igénybevételére – olvasható a közleményben.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek