Mostantól senkit nem tesznek utcára Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés a választások után nem sokkal úgy döntött, hogy módosítják a fővárosi lakásrendeletet.

Senkit sem tesznek utcára fővárosi önkormányzati bérlakásából addig, amíg nem gondoskodtak az elhelyezéséről. Karácsony Gergely főpolgármester minden segítséget meg akar adni a bérlőknek ahhoz, hogy lakásukban maradhassanak – írja a Népszava.

A javaslat most készült el. Ez ugyan csak a főváros kezelésében lévő lakásokra vonatkozik, de Budapest vezetése abban bízik, hogy az általuk mutatott példát a kerületek is követik.

A jelenlegi rendelkezések szerint a lakbérrel elmaradóknak az önkormányzat fizetési emlékeztetőt küld. Ha a bérlő a megadott határidőig nem egyenlíti ki a tartozását, akkor felszólítást kap, és 8 nap után felmondják a lakásbérleti szerződést.

Az új szabályok szerint viszont

a fizetési felszólítást három havi, illetve 150 ezer forintot meghaladó hátralék esetén küldik ki,

nyolc napos határidővel.

A legfontosabb újítás az úgynevezett „minimálisan elfogadható elhelyezés” bevezetése. Az előterjesztés szerint a fővárosi bérlakásokból jogerős bírósági határozat birtokában is csak akkor lakoltatható ki, aki tartozik, ha számára a lakhatás biztosított.

További segítségként egyszeri, legfeljebb

300 ezer forintos támogatást kérhetnek

a fővárosi önkormányzat által működtetett Hálózat Alapítványtól a tartozók a lakbérhátralék kiegyenlítésére.

Az új fővárosi lakásrendelet módosításának legfontosabb eleme az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalma” – mondta Misetics Bálint, a főváros lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója.

A Város Mindenkié csoport egykori aktivistája szerint a civilizáltság fokmérője a lakhatási válságra adott válasz.

Valódi Hírek