Megállapodtak: A DK-s polgármesterek a válság idején is garantálják a közalkalmazottak munkáját (+videó)

Orbán szándékosan kivérezteti az önkormányzatokat, de ők akkor is megvédik a dolgozóikat.

Szakszervezeti vezetőkkel egyeztettek hétfőn a DK budapesti polgármesterei a koronavírus-járvány foglalkoztatásra gyakorolt hatásairól.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ismertette: azokkal a szakszervezeti vezetőkkel ültek le egy egyeztetésre, akik a humán ágazatokat képviselik.

Arról is beszámolt, hogy ezeket a találkozásokat folytatni fogják a jövőben is, hiszen a települési vezetőknek és a szakszervezeteknek is fontos, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik az érintett intézményekben dolgoznak, biztonságot nyújtsanak, és meg tudják őket védeni.

A szakszervezeti vezetők ezután beszámoltak arról, hogy rendkívül pozitív példának tartják , hogy a DK-s polgármesterek számára kiemelten fontos, hogy a munkavállalók biztonságát garantálják.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: a kerületi polgármesterek arról számoltak be, hogy garantálják a humán közszolgáltatásban dolgozók anyagi biztonságát.

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke három prioritást emelt ki: az álláshelyek megtartását, a tisztességes béreket és az óvodapedagógusok presztízsének növelését.

Papp Katalin, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének megbízott elnöke arról beszélt, hogy húsvétkor a kormány váratlanul benyújtotta azt a javaslatot, aminek alapján a kulturális dolgozók elveszítik közalkalmazotti jogállásukat. Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idején nem tudtak komoly eszmecserét folytatni a törvényről.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, a hétfői megbeszélésen felajánlották azokat az általuk készített szakmai anyagokat, amelyek biztosítják az intézmények zökkenőmentes újraindulását.

Dobrovits Orsolya, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának budapesti koordinátora arról beszélt, hogy megpróbálnak valódi párbeszédet kialakítani az önkormányzatok, a szakszervezetek és a munkáltatók között.

A sajtótájékoztatót megelőző megbeszélésen részt vett Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi, Kiss László III. kerületi, Dr. László Imre XI. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester is.

Videó:


.

Valódi Hírek