FRISS: Ezzel magyarázzák Orbánék, miért kell grandiózus tűzijátékot tartani a válság közepén

Mert megérdemeljük.

Beszámoltunk róla, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint

„Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát”

készül megrendezni a hatalom idén augusztus 20-án.

Szintén megírtuk, hogy petíció indult azért, hogy a több százezer munkanélkülit eredményező koronavírus-válság közepén ne erre verjék el az adófizetők pénzét.

Cikkünk írásáig 74 ezren írták alá a petíciót.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn elküldte a válaszát a hvg.hu kérdéseire. Ebben azzal magyarázzák a grandiózus tűzijáték létjogosultságát – szó szerinti idézet következik – :

„Szerte a világon látványos programokkal ünneplik történelmük jelentős eseményeit a nemzetek. Július 14-én Bastille-ostromára, a francia forradalom sikerére emlékezik Franciaország, az amerikaiak július 4-én ünneplik a függetlenségi nyilatkozat kihirdetését, március 17. pedig Szent Patrik napja, az írek nemzeti ünnepe.

Augusztus 20-án Magyarország születésnapjára, az államalapításra, a több mint ezeréves történelmünkre emlékezünk, amely szintén megérdemli, hogy méltó módon, többnapos eseménysorozat keretében megünnepeljük.”

A lap további kérdésére, hogy felvetődött-e, hogy a látványosságra fordítandó összeget (vagy egy részét) inkább további gazdaságélénkítő programokra, vagy az újabb járványhullám elleni védekezésre különítsék el, nem válaszolt az MTÜ (és a kérdéssel szintén megcélzott Kormányzati Tájékoztatási Központ sem).

Korábban, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a látványosság turisztikai hasznára hivatkozva magyarázta a tűzijáték jelentőségét, az attrakció árát azonban sem ő, sem a KTK, sem az MTÜ nem árulta el.

Valódi Hírek