Újra belobbanhat a járvány a kormány döntése után

Magyar szakértő próbálja megbecsülni, mikor.

A Semmelweis Egyetem beszámolója szerint 10 600 ember vett részt a meghívásos alapon működő, önkéntes vizsgálatokon: azt próbálták eldönteni,

milyen arányban fertőződött meg Magyarország lakossága a koronavírussal.

A felmérés módszertanáról és várható hasznáról a tesztelést koordináló munkacsoport egyik tagja, Vokó Zoltán epidemiológusprofesszort kérdezte a Qubit.

A mintavétel magánháztartásokban zajlott, így az idősotthonok lakóit kizárták a tesztalanyok köréből.

A lap szerint úgy hírlett, hogy a tömeges tesztelést esetleg azért nem kezdték korábban, mert hiányoztak hozzá az alapanyagok és az alapfelszerelés. Szakemberek viszont állítják, hogy az országban több száz automatizált rendszer képes lett volna erre.

A professzor szerint nemcsak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hanem az egyetemek, magánlaboratóriumok is el tudnák végezni a teszteket.

Azt is mondta, a lakosság körében nagyon alacsony az átfertőzöttség.

A kormány lazító intézkedései után többen találkozhatnak egymással.

Emiatt megvan a kockázata annak, hogy a járvány újra belobban.

Hogy ez a kockázat pontosan mekkora, azon múlik, hogy milyen a kontaktusmintázat, azaz kik kikkel találkoznak az országban. Az is fontos kérdés, hogy mekkora az egyes társadalmi csoportokban a fertőzöttek aránya.

Eközben itthon újabb 42 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Meghalt újabb három idős krónikus beteg, ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő.

Valódi Hírek