Megszavazták: Titkosította a ház a Budapest-Belgrád vasúti gigakorrupció részleteit

Eladósítják az országunkat egy diktatúrának, de még csak közünk sincs hozzá.

A Fidesz–KDNP kedden a parlamentben kétharmaddal megszavazta a

„Budapest–Belgrád-vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról”

szóló törvényt. A szöveg az eddig megismertekhez képest nem tartalmaz újdonságot, a Magyarország és Kína között létrejövő egyezmény tartalmát emeli törvényi erőre.

Az eddigi információk szerint az ezermilliárd forintba kerülő beruházás 130 év alatt térülhet meg, a tisztánlátást azonban nehezíti, hogy a beruházással összefüggésben megkötött szerződéseket,

„és a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló iratokban foglalt adatokat”

a parlament tíz évre

titkosította

Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeire hivatkozva.

Ez lesz minden idők egyik legnagyobb magyar vasúti beruházása, amelynek költségeihez

  • a magyar állam 15 százalékot biztosít,
  • 85 százalékot pedig a kínaiak hiteleznek.

A beruházás, amelyet magyar oldalról Mészáros Lőrinc cégcsoportja fog lebonyolítani, a törvény értelmében kiemelten közérdekű beruházásnak minősül.

A szavazás előtti összegző vitában a kormányoldal azzal érvelt, hogy geopolitikai szempontból Magyarország eddig sokszor hátrányt szenvedett a történelemben, most azonban végre előnyünk származhat az ország földrajzi elhelyezkedéséből.

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint Magyarország és Budapest logisztikai központ lehet a projekt megvalósulása után.

(Index nyomán)

Valódi Hírek