A DK-s polgármesterek kemény választ küldtek Orbán cinikus levelére

Nem sétáltak be Orbán csapdájába.

A DK budapesti polgármesterei csütörtökön közös üzenetben válaszoltak arra – az általuk gyávának minősített – levélre, amelyet a kormány küldött minden kerületi városvezetőnek.

Dr. Kiss László (III. kerület), Niedermüller Péter (VII. kerület), Dr. László Imre (XI. kerület), Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület) és Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) közös válaszukban azt írják:

„A kormány – ahelyett, hogy döntést hozott volna a Budapestre érvényes kijárási korlátozások lazításáról, esetleg fenntartásáról – levelet küldött Budapest kerületi polgármestereinek, mondván, az ő véleményüket is meg akarja hallgatni a kérdésben.

A fővárosi kerületek DK-s polgármestereiként nem tartjuk komolyan vehetőnek, hogy a kormánynak éppen most, egy fontos járványügyi döntés meghozatala előtt lett fontos a polgármesterek véleménye.

A kormányt nem érdekelte a véleményünk, amikor elvonta a kerületeinktől az iparűzési adó egy részét.

A kormányt nem érdekelte a véleményünk, amikor megtervezte a kiemelt gazdasági övezetek létrehozását azért, hogy elvegye az önkormányzatok helyi bevételeit.

A kormányt nem érdekelte a véleményünk akkor sem, amikor információt és segítséget nem, megszorításokat és plusz feladatokat azonban annál inkább kaptunk a járvány kezdete óta, és ezt szóvá is tettük.

Pedig éppen a kormány helyett dolgoztunk az egész járványban.

A kormány helyett dolgoztunk, amikor mi adtunk maszkot és védőfelszerelést a kerületeinkben működő egészségügyi intézményekben dolgozóknak.

A kormány helyett dolgoztunk, amikor megoldottuk, hogy legyen, aki a kerületeinkben élő időseknek bevásárol a kijárási korlátozások alatt.

A kormány helyett dolgoztunk, amikor rendkívüli fővárosi otthonápolási támogatást fizettünk a kormány által kórházakból hazaküldött betegek családjainak.

A kormány helyett dolgoztunk akkor is, amikor támogatást vezettünk be a válságban munkájukat elvesztettek támogatására.

Akkor tehát nem volt fontos a véleményünk, amikor mi végeztük el azokat a feladatokat, amelyekre a kormány nem volt hajlandó vagy képes.

Eközben a mai napig nem történt semmilyen járványügyi adatközlés a kerületi polgármesterek felé. A kormány – miután teljhatalommal ruházta fel saját magát – arra kér minket, hogy mi tegyünk javaslatot egy olyan döntésre, aminek a meghozatalához csak a kormánynál vannak naprakész információk és adatok. Ez gyávaság.

Mi azt kívánjuk a kormánynak, hogy ne legyen gyáva, és ne akarja másra hárítani a felelősséget, különösen olyan kérdésekben ne, amely a világon mindenütt a járványvédelemért felelős kormány hatáskörébe tartozik.

Azt kívánjuk, hogy használják a veszélyhelyzetet arra, amiért kihirdették: hozzanak felelős döntést a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban és vállalják a döntésükért a felelősséget!”

(dkp.hu nyomán)

Valódi Hírek