Itt a vége: Rogánék privatizálhatják az értékes balatoni hoteleket, kempingeket, kikötőket

Indulhat a nagyipari kótyavetye a járvány alatt.

Döntött a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonosi köre: több kikötőt, hajót, telket, nyereséges hotelt, kempinget eladnak, 11 vitorláskikötőt pedig bérbe adnak. Pontosabban nem a cég döntött így, hanem a

Rogán Antal

miniszterelnöki kabinetfőnök felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Bahart többségi tulajdonosa ugyanis 2019 óta a Turisztikai Ügynökség, kisebbségi tulajdonosa pedig 21 Balaton-környéki önkormányzat.

A Népszava értesülései alapján a kisebbségi tulajdonos önkormányzatok egyike sem támogatta azt a tervet, amely alapján az értékes ingatlanok el- és bérbe adnák.

Még Nagy Bálint, Keszthely fideszes polgármestere is tartózkodott a szavazáson. Ez a döntést persze nem befolyásolta, a többségi tulajdonos turisztikai ügynökség

könnyűszerrel vitte át akaratát az önkormányzatok ellenében,

hiszen többségi tulajdonosi jogaival élve egyedül határozta meg, mi legyen a Bahart és számos part menti ingatlan sorsa.

Az Index szerint az állami cég

  • megválik vitorláskikötőinek üzemeltetésétől (a területek a cégnél maradnának),
  • Csopak, Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari közfogalmú kikötőjét eladják,
  • eladják a Hotel Mólót,
  • eladják balatonszemesi Hattyú kempinget, és
  • eladják a balatonboglári Sellő kempinget is.

Ezeken kívül

  • öt hajót kivonnak a forgalomból,
  • megszűnik hat menetrend szerinti és négy sétahajó járat.

A döntés ellen tiltakozott a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség. Szerintük a Bahart működésével kapcsolatban a térség érdekeit is figyelembe kell venni, nem csak a vállalat konkrét gazdasági érdekeit.

Ez a mérhetetlen étvágy azért is érdekes, mert, ahogyan a szövetség fogalmaz:

a Bahart most is nyereséges.

A szövetség szerint a balatoni vízi közlekedés ellátása nem kizárólag gazdasági érdek, ezért kérték Rogánékat, hogy vegyék figyelembe az érintettek szempontjait.

A jelek szerint hiába.

A Népszava emlékeztet: korábban megkérdezték a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist-ot, hogy ha éppen akadna eladó Bahart-kemping, megvenné-e.

Úgy válaszoltak: „nyitottak a portfolióbővítésre, megvárják a részleteket”.

A DK már tavaly tiltakozott Rogánék harácsolása ellen.

Az ellenzéki párt szerint tűrhetetlen, hogy kisemmizzék az önkormányzatokat és azokat az embereket, akiknek szívügye a Balaton, és akiknek nem csupán annyit jelent ez a tó, hogy „jachtok fedélzetén koktélozhatnak a magyar emberektől elrabolt vízen”.

Valódi Hírek