Müller Cecília: Stabilizálódni látszik a napi 10 körüli halottszám

Óvatosságra int a helyzet – mondta nagyjából harmincnyolcadszor az országos tisztifőorvos, de a jó hír az, hogy nagyjából már csak ugyanannyian halnak meg minden nap.

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján bejelentették, hogy átalakították a koronavírus-helyzetről tájékoztató kormányzati portált, így most már nem csak azt látjuk, hogy hány az aktív fertőzött, a gyógyult és az elhunyt személyek száma, hanem azt is, hogy hányan vannak ezek közül Budapesten és Pest megyében, és hányan vidéken.

Az adatok alapján 3035-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban, ebből 2054 aktív beteg.

Meghalt újabb 11 idős beteg, ezzel

351-re emelkedett

az elhunytak száma, 630-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Mindenkit a koronavírus-járvány miatt elhunytak közé sorolnak, akik intenzív ellátást kaptak és pozitív volt a leletük – tette hozzá Müller Cecília, aki azt is közölte: gyógyultnak azt tekintik, akit a kórházból negatív teszteredménnyel bocsátottak el.

Azokat is a gyógyultak között tartják számon, akik 14 napos házi karantén után sem mutattak tüneteket.

A tisztifőorvos szerint „kiegyensúlyozottnak” tekinthető a helyzet: úgy tűnik, az elhunytak napi száma „stabilizálódni látszódik” tíz körül – tette hozzá. Ezért az egészségügy újraindul.

Illetve nem teljesen: szavai szerint „nem állunk vissza a járvány előtti helyzetre”. Azaz bármilyen tünettel először hívni kell a háziorvost, aki időpontot ad, ha feltétlenül szükséges az orvos és beteg közötti találkozó.

A sürgősségi ellátás Müller Cecília szerint továbbra is zavartalan, – a kiürített kórházi ágyakról, és azok tervezett felhasználási módjáról azonban nem beszélt.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón emlékeztetett: a kijárási korlátozások érvényesek maradtak Budapestre és Pest megyére, de vidéken „újraindul” az élet.

Az mondjuk továbbra is érdekes kérdés, hogy mi indokolja a csak Pest megyei korlátozásokat, amikor több megyében is nagyobb a lakosságarányos fertőzés, de erre választ a hétfői tájékoztatón nem adtak.

Valódi Hírek