Gyorshír: Elmarad az érettségi Szlovákiában

Nem csak az írásbeli, a szóbeli érettségit is eltörölték idén a koronavírus-járvány miatt.

Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter csütörtökön bejelentette, idén nem lesz klasszikus értelemben vett érettségi – írja a parameter.sk.

A középiskolások ehelyett az elmúlt négy évben megszerzett jegyek átlaga alapján kapják meg a végső értékelést az érettségi bizonyítványban.

Az érettségi bizonyítványba kerülő jegy megállapításához az év végi értékeléseket veszik figyelembe, amelyeket az elmúlt négy évben kaptak az adott tantárgyból, valamint a harmadik és a negyedik évfolyam félévi eredményeit.

Márciusban jelentették be, hogy idén eltörlik az érettségi írásbeli részét. Április közepén az országos tiszti főorvos közölte, hogy engedélyezik a középiskolásoknak legalább a szóbeli rész teljesítését szigorú higiéniai feltételek betartása mellett.

Gröhling azonban ma bejelentette: csak azokat a diákokat vizsgáztatják majd, akik elégedetlenek az érettségi bizonyítványba kerülő érdemjeggyel.

A végzős diákok május 12-ig megkapják az érettségi bizonyítványba javasolt jegyet, május 15-ig pedig jelezhetik, ha azzal nem elégedettek, és klasszikus szóbeli vizsgát tehetnek a jobb jegy érdekében.

Az intézkedés 41 ezer végzős diákot érint. A tanítás a középiskolák végzős évfolyamai számára május 7-én ér véget.

Valódi Hírek